Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Linii de protecție în apele Libiei pentru a descuraja imigrația

Președinția malteză a Uniunii Europene propune crearea unei linii de protecție chiar în apele Libiei pentru a descuraja imigrația.

Linii de protecție în apele Libiei pentru a descuraja imigrația

Articol de Victor Gheorghe, 24 Ianuarie 2017, 11:44

Președinția malteză a Uniunii Europene propune crearea unei linii de protecție chiar în apele Libiei pentru a descuraja imigrația.

Președinția malteză a Uniunii Europene a trimis statelor membre o propunere de ajutorare a forțelor navale libiene pentru ca aceastea să poată stopa imigrația cât mai aproape de porturile de plecare.

AUDIO: Europa la zi. EuranetPlus.

Călătoriile periculoase ale imigranților prin partea centrală a Mării Mediterane, din care 90% au ca punct de plecare Libia, au atins în 2016 un nivel record, iar statele europene încearcă să se protejeze în fața unui nou aflux masiv în primăvară.

Operațiunea navală Sophia împotriva traficanților, lansată în 2015 în Mediterana de către Uniunea Europeană, a permis salvarea de vieți, dar a putut de asemenea constitui un factor de atracție pentru imigranți, care au mizat pe salvarea pe mare de către navele europene și pe imposibilitatea de a fi respinși.

Potrivit Agenției France Presse, Malta consideră că extinderea misiunii Sophia în apele libiene este greu de pus în aplicare din cauza absenței unei autorități unice cu care să se poată discuta în Libia.

În aceste condiții, crearea unei linii de protecție s-ar putea face doar cu forțele libiene ca operatori de primă linie, dar cu un sprijin european puternic și de durată. Acest sprijin s-ar traduce în special printr-o consolidare a misiunii europene de instruire a gărzii de coastă libiene, începută la sfârșitul lunii octombrie.

Statele europene ar urma să se asigure că imigranții interceptați în apele libiene de garda de coastă a țării vor fi debarcați în Libia în condiții corespunzătoare, prin respectarea dreptului internațional, se subliniază în documentul președinției malteze.

Documentul sugerează de asemenea examinarea aprofundată a operațiunilor ONG-urilor în Mediterana, acuzate că încurajează imigranții să încerce să traverseze marea.

Agenția franceză de presă amintește că malta a făcut deja apel la Bruxelles să angajeze un dialog cu Libia pentru a evita un aflux fără precedent al imigranților în primăvară, invitând guvernele să se inspire din acordul privind migrația încheiat de UE cu Turcia în martie 2016.

Acest acord a permis reducerea drastică a afluxului de imigranți pe coastele Greciei, în timp ce sosirile pe coastele italiene au atins un nivel record anul trecut, de peste 180.000.

Propunerea malteză se va afla pe agenda unui summit european prevăzut pentru 3 februarie la Valletta.