Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Liliana Țuroiu: Românii trebuie să mizeze pe creativitate

Directorul ICR Bruxelles, Liliana Țuroiu, a vorbit la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, despre proiectele culturale și prioritățile Institutului în perioada următoare.

Liliana Țuroiu: Românii trebuie să mizeze pe creativitate

Articol de Luminiţa Voinea, 26 Octombrie 2021, 14:57

De aproape doi ani, pandemia de coronavirus a schimbat viața întregii planete, a afectat din temelii domenii întregi de activitate și a lovit în multe categorii sociale, unii dintre cei mai afectați fiind, în această perioadă, artiștii.

S-au închis, rând pe rând, teatrele, sălile de cinematograf, expozițiile, iar evenimentele culturale au trecut și ele în mediul on-line.

“Am asistat cu toții la mișcări tectonice care au afectat radical situația din domeniul culturii, dar cultura nu este doar pentru vremuri faste. Această lipsă a predictibilității, aceste schimbări au afectat proiectele și strategiile de promovare“, spune directorul ICR Bruxelles, Liliana Turoiu.

Perioada recentă ne-a demonstrat totodată și că, în vremuri grele, avem nevoie de emoție, de interacțiunea cu artiștii și cu arta, de frumos, pentru a uita de cenușiul pandemiei.

Se dovedește, astfel, încă o dată că viața nu poate exista în afara artei.

“Cred că această perioadă de izolare ne-a demonstrat că oamenii au nevoie de artă, de cultură, de emoție. Arta, artiștii trebuie susținuți pentru că există multe perioade în care această emoție pe care o generează muzica, teatrul, filmul, arta contemporană susține perioadele mai dificile. Suntem după o perioadă în care ne-am dorit să ne întâlnim cu artiștii, cu arta lor și cred că, de multe ori, arta contemporană este cu un pas înaintea vieții. Arta contemporană vine cu un mesaj foarte puternic, care poate deranja uneori, dar, de cele mai multe ori, oferă soluții. Eu cred că viața nu se poate gândi în afara artei! Suntem legați de emoția întâlnirilor cu piesele de teatru, cu expozițiile, atât cu valorile artei contemporane, cât și cu valorile de patrimoniu ale artei clasice“, a punctat Liliana Țuroiu la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.

Europalia a pus România pe harta culturală a Europei

Bruxelles-ul - inima administrativă, dar și culturală a Europei - dă tonul artei, are o ofertă culturală greu de egalat, fiind epicentrul artei contemporane.

Iar Institutul Cultural Român din Bruxelles simte în fiecare zi acest lucru, Belgia fiind o țară cu un public foarte exigent, care cheltuie în medie, aproximativ 2,5% - 2,6% din venitul familiei, pe produse culturale.

România a reușit, însă, prin diplomația culturală, prin folosirea instrumentului „soft power” (un concept a cărui definiţie presupune să atragi oamenii de partea ta fără să foloseşti forţa), să mențină atenția publicului din întreaga Europă, prin expoziția Europalia.

“Ai două opțiuni: ori să fii la cel mai înalt nivel, așa cum a fost România cu Europalia 2019 –2020, mai ales prin expoziția dedicată lui Constantin Brâncuși la Bozar, dar și prin cele 250 de evenimente, ori să fii un partener real de dialog, prin evenimente realizate în coproducție, e vorba despre un real dialog între artiști aparținând diverselor culturi. Au fost ecouri pozitive ale acestui extraordinar eveniment de diplomație culturală. Am reușit să menținem atenția publicului din întreaga Europă asupra creatorilor români, asupra expozițiilor, timp de 4 luni. A fost una dintre cele mai reușite ediții, din cele 27. Influența culturală depinde de inteligenta cu care noi gestionăm acest tezaur”, menționează Liliana Țuroiu.

Au rămas memorabile sălile pline din timpul acestui festival desfășurat în Belgia și în țările din jur, sutele de oameni prezenţi la concerte, expoziţii sau în sălile de teatru, dar și momentul deschiderii oficiale de la Palatul Artelor Frumoase BOZAR.

Festivalul Internațional de Arte EUROPALIA România a fost o ocazie excepțională pentru a pune în valoare un fond cultural românesc extraordinar, iar Liliana Țuroiu a fost președinte al Institutului Cultural Român pe toată durata pregătirii acestui festival, iar apoi Coordonator General din partea României pe perioada derulării celor 250 de evenimente.

“Expoziția Brâncuși confirmă încă o dată că România rămâne o mare putere pe tărâmul creativității. Împreună cu colegii mei, am luat pulsul acestei expoziții în fiecare moment. La început, oamenii au venit într-un număr impresionant, ulterior, în perioada izolării, priveam spațiile goale în fața Palatului Artelor Frumoase Bozar, acolo unde noi, membrii echipei ICR, vedeam cozi interminabile la bilete. La finalul expoziției, foarte multe bilete achiziționate on-line au trebuit să fie anulate, oamenii și-au primit contravaloarea“.

Românii excelează la creativitate

Pentru România, este vital să construim o strategie în ceea ce privește diplomația culturală, pentru că putem miza pe creativitate, avem artiști care merită promovați și putem câștiga admirația unui public care nu ne cunoaște atât de bine cultura, consideră Liliana Țuroiu.

“Diplomația culturală cred că trebuie să stea în inima relațiilor noastre cu lumea întreagă. În funcție de prioritățile de politică externă, se poate construi în domeniul cultural. Cele două componente de diplomație publică și culturală pot avea un mai mare impact, pot atrage respectul, admirația unui public din țări care nu ne cunosc cultura, artiștii, creatorii atât de bine. Cred că o platformă construită în felul acesta este mai mult decât suma părților. Creatorii continuă dialogul și după un astfel de festival, cultura este vie. Acesta este unul dintre cele mai importante beneficii pe care dialogul dintre creatori îl poate aduce României, în general”.

Atu-ul creativității trebuie fără îndoială folosit, iar talentul românilor în domeniul IT, poate aduce beneficii, inclusiv în domeniul cultural.

“Noi, românii, trebuie să mizăm pe creativitate pentru că excelăm în acest domeniu și au dovedit-o mulți creatori în toate domeniile artelor. România excelează în domenii precum IT-ul. În această perioadă, în care inclusiv domeniul cultural interferează cu noua tehnologie, cred că România poate să-și afirme această extraordinară valoare în domeniul IT. În perioada pandemiei trebuia să organizăm numai evenimente on-line, însă, ulterior, ne-am dat seama că nu ne dorim sa rămânem în zona virtuală. Totuși, am realizat că un public mult mai mare a avut acces la proiectele culturale, am avut zeci de mii de view-uri în momentul postării unor materiale video care au invitat la dialog artiștii din diverse domenii. Toate aceste materiale video au rămas și rămân nu doar pe perioada desfășurării unui concert, ci rămân pentru posteritate”.

Pentru perioada imediat următoare, directorul ICR Bruxelles își propune să reia proiectele culturale de anvergură, de talia Europalia sau Sezonul Cultural Franța – România.

Între timp, în lunile noiembrie – decembrie, Galeria ICR Bruxelles va găzdui un vernisaj al pictorului Gheorghe Ion Anghel , în continuarea celor două expoziții deschise deja, ale artiștilor Radu Ștefan Poleac si Marian Sava.

ICR Bruxelles va organiza și un eveniment on-line. Este vorba despre un recital de pian semnat de Antonia Tudose, o tânără talentată din România, studentă la Conservatorul din Bruxelles, iar pentru lunile ianuarie-februarie ale anului viitor, are în pregătire proiecte dedicate Zilei Culturii Naționale și Zilei Brâncuși.

Pentru perioada imediat următoare, prioritatea ICR este promovarea artiștilor valoroși din zona artelor contemporane.

Liliana Țuroiu, o voce a diplomației culturale românești

Liliana Ţuroiu este conferenţiar universitar doctor în cadrul Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti şi diplomat - director al Institutului Cultural Român de la Bruxelles.

De formaţie artist vizual, invitata acestei nopți are un doctorat în Estetică și este membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România.

A fost preşedinte al Institutului Cultural Român timp de doi ani și jumătate, în perioada aprilie 2017 - august 2019, perioadă în care instituția a pregătit și derulat proiecte de anvergură, precum Europalia România, Sezonul Franța-România, dar și cele peste 1500 de proiecte culturale desfășurate în străinătate, dedicate sărbătoririi Centenarului României Moderne.

Liliana Ţuroiu a fost Coordonatorul General al Festivalului de Artă EUROPALIA România pe perioada desfășurării acestei ample manifestări culturale.

Din 2015 este membră a Consiliului Ştiinţific al Fundației Sapienza din Roma. Este, de asemenea, membră a numeroase foruri academice europene, precum Consiliul Internațional al Industriilor Creative din Londra sau Rețeaua Europeană pentru Management și Politici Culturale.

A participat în cadrul a peste 50 de expoziții personale și de grup în Franța, Italia, Austria, Germania, Statele Unite ale Americii.

Înainte de a deveni o voce a diplomației culturale românești, Liliana Țuroiu a expus proiecte personale în domeniul veșmântului și al fotografiei, cel mai cunoscut proiect al său fiind ZESTREA – un proiect inspirat din arhitectura veche domnească și din costumul tradițional românesc.

Ca artist plastic și diplomat, a primit numeroase premii și distincții, între care Ordinul “ Cavaler al Artelor şi Literelor” din partea Guvernului Franței.

Video:
Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 25 - 26 octombrie 2021

Adriana Trandafir: Radioul este cel mai important modelator de suflete
Serviciul de noapte 25 August 2021, 09:11

Adriana Trandafir: Radioul este cel mai important modelator de suflete

Cunoscuta actriță Adriana Trandafir a povestit la “Serviciul de noapte” cu Maria Țoghină despre provocările carierei sale,...

Adriana Trandafir: Radioul este cel mai important modelator de suflete
Mihaela Geoană: Învingătoarele de cancer se vor reuni în cursa Race for the Cure România, pe 8 iunie
Serviciul de noapte 18 Aprilie 2024, 09:33

Mihaela Geoană: Învingătoarele de cancer se vor reuni în cursa Race for the Cure România, pe 8 iunie

Președinta Fundației Renașterea, Mihaela Geoană, a prezentat proiectele privind lupta împotriva cancerului și programele de...

Mihaela Geoană: Învingătoarele de cancer se vor reuni în cursa Race for the Cure România, pe 8 iunie
Alexandru Rafila: Nu punem piedici spitalului construit de Asociația "Dăruiește Viață"
Serviciul de noapte 16 Aprilie 2024, 11:26

Alexandru Rafila: Nu punem piedici spitalului construit de Asociația "Dăruiește Viață"

Ministrul sănătății aduce clarificări în legătură cu spitalul construit de Asociația "Dăruiește Viață" și cu incidentul de la...

Alexandru Rafila: Nu punem piedici spitalului construit de Asociația "Dăruiește Viață"
Alexandru Rafila și Mihaela Geoană vin la Serviciul de noapte
Serviciul de noapte 15 Aprilie 2024, 08:50

Alexandru Rafila și Mihaela Geoană vin la Serviciul de noapte

Despre problemele și soluțiile din Sănătate și cel mai nou proiect al Fundației Renașterea, la Serviciul de noapte cu Maria...

Alexandru Rafila și Mihaela Geoană vin la Serviciul de noapte
Lygia Alexandrescu: Consumul mare de alimente după-amiază ne îmbătrânește
Serviciul de noapte 10 Aprilie 2024, 11:44

Lygia Alexandrescu: Consumul mare de alimente după-amiază ne îmbătrânește

Lector universitar doctor Lygia Alexandrescu a vorbit la emisiunea “Serviciul de noapte” cu Maria Țoghină, despre adoptarea...

Lygia Alexandrescu: Consumul mare de alimente după-amiază ne îmbătrânește
Cele mai noi metode de menținere a greutății corporale optime
Serviciul de noapte 08 Aprilie 2024, 08:16

Cele mai noi metode de menținere a greutății corporale optime

Despre obezitate, cele mai noi metode de menținere a greutății corporale optime, detoxifiere și alimentație sănătoasă, în...

Cele mai noi metode de menținere a greutății corporale optime
"Trăiește ca un leu", campanie de informare împotriva dependențelor
Serviciul de noapte 05 Aprilie 2024, 11:12

"Trăiește ca un leu", campanie de informare împotriva dependențelor

Prin intermediul campaniei se vor oferi informații și resurse pentru prevenirea și combaterea acestui flagel al lumii...

"Trăiește ca un leu", campanie de informare împotriva dependențelor
Antonio Momoc: Știrile false se răspândesc cu o viteză mai mare decât știrile verificate
Serviciul de noapte 03 Aprilie 2024, 11:14

Antonio Momoc: Știrile false se răspândesc cu o viteză mai mare decât știrile verificate

Conferențiar universitar dr. Antonio Momoc, de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității București,...

Antonio Momoc: Știrile false se răspândesc cu o viteză mai mare decât știrile verificate