Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PRINTRE STELE (R) Marţi, 31 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Annamaria Damian, corespondent RRA în Spania

10 Octombrie 2017
Vizualizari: 682
Comentează add

Liderul separatist Carles Puigdemont ameninţă în continuare că astăzi, va declara independenţa regiunii Catalonia

Liderul catalan, Carles Puigdemont, ameninţă cu declararea independenţei

annamaria-damian-corespondent-rra-in-spania

 

Catalonia trece prin ore de extremă incertitudine, în condiţiile în care liderul separatist, Carles Puigdemont, ameninţă în continuare că va declara astăzi, independenţa regiunii. De acest demers depinde soarta a 16% din populaţia Spaniei, dar implicaţiile lui sunt extrem de complexe. Chiar şi participarea echipei de fotbal FC Barcelona în competiţiile internaţionale ar putea fi pusă sub semnul întrebării.

Liderul guvernului regional catalan, Carles Puigdemont, se pregăteşte să intervină în această  seară în parlamentul regional de la Barcelona, pentru a vorbi despre situaţia politică din Catalonia.

Nu este clar dacă Puigdemont va anunţa declaraţia unilaterală de independenţă, aşa cum a promis după referendumul de la 1 octombrie. Într-un interviu difuzat de televiziunea regională TV3, Carles Puigdemont afirmă clar:  arles Puigdemont: Declaraţia de independenţă este prevăzută în legea referendumului ca aplicare a rezultatelor. Deci, vom aplica ceea ce spune legea.  eporter: În acelaşi interviu, Puigdemont afirmă că nu se află în contact cu executivul de la Madrid şi îi acuză pe reprezentanţii guvernului că nu doresc să vorbească despre tema independenţei. Totuşi,colegii săi de partid de la formaţiunea Partidul Democrat European din Catalonia - PDECAT - doresc, după ce au constatat fuga companiilor importante din regiune, o declaraţie simbolică. Ideea unei astfel de declaraţii simbolice a fost anunţată şi de coordonatoarea partidului, Marta Pascal, care anticipează că Puigdemont va prezenta ca valabile rezultatele referendumului de la 1 octombrie, dar, în loc să lanseze declaraţia de independenţă, va expune o strategie pentru secesiune.

Guvernul de la Madrid pregăteşte mai multe măsuri în cazul declarării independenţei. Între ele, asumarea controlului poliţiei catalane în Mossos d'Esquadra şi suspendarea în premieră a statutului regiunii autonome.

Între consecinţele posibilei secesiuni se află şi faptul că regiunea va ieşi automat din Uniunea Europeană şi nu va avea, cel mai sigur, sprijinul niciunui stat membru pentru recunoaşterea noii ţări.

Catalexit, cum este denumită independenţa catalană pe modul Brexit, va avea, pe termen scurt şi mediu, prea puţine avantaje economice. Unul dintre dezavantajele imediate este pierderea candidaturii Barcelonei pentru Agenţia Europeană a Medicamentului. Amintesc că, în prezent, are loc un val de mutări de sedii sociale ale unor firme care constituie motorul economic al regiunii şi fără de care Catalonia pare lipsită de venituri şi finanţare.

Analiştii din Madrid şi de la Barcelona vorbesc în mod serios şi cu îngrijorare despre întoarcerea la frontiere, vize, taxe suplimentare pentru un stat care se află în afara Uniunii Europene, exluderea din toate tratatele şi, cel mai grav, oprirea investiţiilor străine.

Calculele arată că, în primele trei trimestre ale anului, Catalonia a concentrat peste 10 procente din investiţiile străine în Spania, însă, în cazul independenţei, aceste procente se vor reduce dramatic. Mai mult, Catalonia are o datorie publică de peste 100% din Produsul Intern Brut, pe care o finanţează, în prezent, cu bani de la bugetul statului spaniol, dintr-un fond special care permite plata salariilor tuturor angajaţilor din sistemul public în principal din sănătate şi educaţie.

Nu în ultimul rând, clubul de fotbal FC Barcelona ar putea fi exclus din liga spaniolă şi din competiţia Copa del Rey. Catalonia are o importanţă deosebită în sportul spaniol. Numai la Jocurile de la Rio de anul trecut, aproximativ 100 de sportivi din cei peste 300 de spanioli erau catalani, menţionează ziarul El Pais.

Pentru astăzi, când se aşteaptă intervenţia lui Puigdemont, asociaţia Assamblea Nacional Catalana, susţinătoarea rupturii Cataloniei de Spania, a convocat, exact la ora la care începe plenul, un miting în care cere, fără întârziere, independenţa.


Etichete CataloniaCarles PuigdemontindependentaMadridSpaniaBarcelona

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live