Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DIMINEŢI ... CU SOARE (Continuare) Sâmbătă, 04 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cerasela Rădulescu, Bruxelles

18 Februarie 2016
Vizualizari: 648
Comentează add

Liderii UE discută la Bruxelles concesiile cerute de Marea Britanie pentru a rămâne împreună cu ceilalţi 27 de parteneri.

Liderii UE discută concesiile cerute de Marea Britanie

cerasela-radulescu-bruxelles

Foto: ec.europa.eu.

Liderii UE discută la Bruxelles concesiile cerute de Marea Britanie pentru a rămâne împreună cu ceilalţi 27 de parteneri.

Premierul britanic, David Cameron, vrea schimbări cheie în domenii precum integrarea europeană, funcţionarea zonei euro, competitivitatea şi beneficiile sociale, pentru a susţine păstrarea statutului de membru al organizaţiei la un referendum pe care îl va organiza până la sfârşitul anului. UE încearcă să evite ieşirea Marii Britanii, dar mai există divergenţe de negociat. 

Reuniunea urmează să înceapă în această după-amiază cu dezbaterile privind propunerile Londrei de reformare a UE.

Nu există vreo garanţie că şefii de stat şi de guvern vor ajunge la un acord, anunţă preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, cu câteva ore înainte de summit.

Dacă planul propus de Tusk în urma negocierilor cu premierul britanic va fi aprobat de liderii europeni printr-un acord de principiu, urmează ca măsurile legislative concrete care vor rezulta să fie votate de Parlamentul European prin procesul de codecizie.

O întrevedere între preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Junkers, şi cel al Parlamentului, Martin Schulz, are loc înaintea summitului.

Fostul premier polonez, Donald Tusk, are o misiune grea în această mediere cu Londra şi a vorbit chiar despre un efort suplimentar al statelor membre pentru a ajunge la un compromis după ce Polonia, Slovacia, Cehia şi Ungaria au respins propunerile vizând limitarea ajutoarelor sociale destinate copiilor, cetăţenilor care vin din Europa de Est.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, este aşteptat să sosească la summit, dar va participa înainte pentru prima dată la reuniunea liderilor PPE.

Preşedintele Iohannis a declarat la Bucureşti înainte de summit că negocierile cu Marea Britanie trebuie să fie corecte şi să nu-i discrimineze pe români, iar soluţia identificată să fie în deplină concordanţă cu prevederile tratatelor UE, cu principiile şi valorile fundamentale ale acesteia.


Etichete liderii UE discută concesiile cerute de Marea BritanieDavid Cameronpreşedintele Consiliului EuropeanDonald Tuskpreşedintele Comisiei EuropeneJean Claude Junkers

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live