Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Joi, 18 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Oana Bâlă

29 Iunie 2022
Vizualizari: 202
Comentează add

Liderii reuniți la summit-ul NATO vor să transmită un mesaj de unitate

oana-bala

      Jens Stoltenberg      Foto: Arhivă.

Summit-ul NATO de la Madrid are loc într-un moment-cheie al Alianţei Nord-Atlantice, în contextul invaziei ruse în Ucraina. Liderii celor 44 de state invitate vor să transmită un mesaj de unitate şi forţă privind securitatea Europei.
 
Secretarul general al alianţei, Jens Stoltenberg, a anunţat că printre deciziile summit-ului se va număra creşterea efectivelor forţei de răspuns a NATO de la 40.000 la 300.000 de militari, iar apărarea graniţelor va fi consolidată.
 
Prețurile la alimente nu au crescut din vina țărilor membre NATO sau din cauza sancțiunilor impuse Rusiei, a declarat secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, și a precizat că această creștere, dar și riscul unei insecurități alimentare, vin pe fondul războiului brutal declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei.
 
Potrivit acestuia, țările NATO au responsabilitatea de a sprijini Ucraina parțial, prin furnizarea ajutorului militar și umanitar.
 
"Responsabilitatea noastră este să facem mai mult, pentru ca Ucraina să reziste pe termen lung, pentru că este posibil ca războiul să mai dureze. Dacă problema este că nu ar trebui să facem asta pentru că există impresia că noi am avea vreo responsabilitate pentru problemele economiei mondiale, răspunsul este categoric nu. Trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina, inclusiv să impunem noi costuri și sancțiuni Rusiei. Apoi, trebuie să ne implicăm în dialog și în comunicare publică, pentru a explica faptul că problema centrală nu este cum sprijinim noi Ucraina, ci războiul nejustificat și neprovocat al președintelui Putin împotriva Ucrainei, aceasta este problema", a spus Jens Stoltenberg.
 
Secretarul general al NATO a subliniat totodată că alianța pe care o conduce nu privește China ca pe un adversar, dar și-a exprimat dezamăgirea legată de faptul că această țară nu a reușit să condamne invazia Rusiei în Ucraina, dar și că răspândește multe dintre narațiunile false despre NATO și despre Occident.

Etichete NATOJens StoltenbergRusiaChina

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live