Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Liderii Populari Europeni se reunesc la Bucureşti

Cu ocazia Congresului Partidului Popular European măsurile de securitate de la Bucureşti au fost sporite. SPP dar şi serviciile secrete au întocmit un plan special de protecţie.

Liderii PPE. Foto: epp.eu.

Articol de Paul Poteraşi, 16 Octombrie 2012, 19:41

Bucureştiul va găzdui, miercuri şi joi, Congresul Partidului Popular European (PPE), unde sunt aşteptaţi să participe 15 şefi de stat şi de guvern.

Cu ocazia acestui eveniment, măsurile de securitate au fost sporite.

Întreaga zonă, de la Aeroportul Otopeni şi până la hotelurile de cinci stele, unde vor fi sta politicienii, a fost securizată.

Serviciul de Pază şi Protecţie dar şi serviciile secrete au întocmit un plan special de protecţie a demnitarilor.

"Brigada Rutieră a Capitalei va asigura conform atribuțiilor care-i revin, însoţirea demnitarilor în regim de coloană oficială”, a declarat Ioana Stancu, de la Brigada de Poliţie Rutieră.

Coloanele demnitarilor care vor veni la Bucureşti vor fi însoţite pe DN 1, vor tranzita zona de Nord a capitalei, se vor îndrepta apoi spre Arcul de Triumf şi Bulevardul Victoriei.

De aici, oficialii vor fi conduşi de ofiţerii SPP spre hotelurile de 4 şi 5 stele rezervate aproape în întregime.

În cele două zile cât va avea loc congresul PPE, Palatul Parlamentului va fi cea mai bine păzită clădire.

Întreaga zonă va fi monitorizată de ofiţerii ai Serviciului de Pază şi Protecţie.

200 de jandarmi vor păzi şi ei zona Parlamentului.

Cum se va face accesul la Palatul Parlamentului în timpul Congresului PPE. Foto:epp.eu.

Principalele teme ale congresului PPE

--fb1La congres, care se va desfăşura la Palatul Parlamentului, sunt aşteptaţi să ia cuvântul preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, preşedintele Partidului Popular European, Wilfried Martens, şi liderul grupului PPE din Parlamentul European, Joseph Daul, preşedintele Traian Băsescu, cancelarul german Angela Merkel, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, premierul bulgar Boyko Borissov, premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, premierul polonez Donald Tusk.

De asemenea, pe lista celor care ar putea susţine discursuri în prima zi a Congresului PPE se află şi preşedintele PDL, Vasile Blaga, precum şi preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, scrie Agerpres.

Principalele trei puncte pe agenda congresului PPE de la Bucureşti sunt alegerea conducerii partidului paneuropean, ce are loc conform statutului o dată la trei ani, discutarea platformei program a PPE şi aprobarea unui manifest al formaţiunii, şi conturarea unui profil al candidatului popularilor europeni pentru preşedinţia Comisiei Europene în 2014.

Preşedintele PPE Wilfried Martens este întâmpinat la aeroport de Adrian Videanu. Foto: flicker epp.eu.


PDL şi UDMR sunt partidele româneşti care fac parte din familia popularilor europeni.

Alegerea preşedintelui PPE va avea loc miercuri, în prima zi a congresului, iar secretarul general al formaţiunii şi vicepreşedinţii vor fi aleşi joi.

Platforma partidului va fi de asemenea, unul dintre subiectele-cheie ale Congresului, pentru că va trebui să răspundă provocărilor actuale ale Europei.

Preşedintele PPE, Wilfried Martens, preciza că platforma partidului este un document de circa 50 de pagini, cu trei capitole, respectiv reconfirmarea sistemului de valori al popularilor europeni, noile provocări cu care se confruntă Europa şi societăţile europene şi viitorul Uniunii Europene.

"Am pregătit această platformă timp de 18 luni şi am primit din partea partidelor membre şi a asociaţiilor afiliate peste 800 de amendamente. A fost o sarcină enormă să le integrăm, avem un sistem care stipulează că, dacă în grupul de lucru este o majoritate de două treimi, amendamentul este inclus în text, dacă există o majoritate de o treime este respins şi dacă există o majoritate între o treime şi două treimi aceste amendamente trebuie discutate în plenara congresului. Sunt acum 22 de amendamente care vor fi discutate în plenara congresului de miercuri, de la Bucureşti", a spus Wilfried Martens.

El a adăugat că la congres se va adopta şi un manifest al PPE într-o formă redusă ca dimensiune, care va reafirma valorile partidului.

În ceea ce priveşte alegerea viitorului candidat PPE pentru preşedinţia Comisiei Europene, Wilfried Martens a explicat că există doi paşi care trebuie urmaţi.

"Primul este crearea profilului, iar când suntem de acord asupra acestuia ne vom decide asupra procedurii, care trebuie să fie una deschisă şi democratică", a precizat liderul PPE.

Programul Congresului

--fb2Miercuri dimineaţa este programat un seminar comun al PPE împreună cu grupul parlamentar din Parlamentul European, în a cărei sesiune de deschidere vor lua cuvântul Martens şi Daul, precum şi Vasile Blaga şi liderul UDMR, Kelemen Hunor, dar şi Theodor Stolojan, liderul delegaţiei de europarlamentari PDL.

Ulterior, vor avea loc o şedinţă a preşedinţiei PPE, alegerea noului preşedinte al popularilor europeni, precum şi sesiunea plenară, în care vor fi susţinute discursurile şefilor de stat şi de guverne membri ai PPE.

Miercuri seara va avea loc şi un dineu al şefilor de state şi de guverne membri ai PPE, care se va desfaşura în sălile Titulescu si Drepturilor Omului de la Palatul Parlamentului.

Joi dimineaţă sunt programate alegerile pentru secretarul general al PPE, pentru cei 10 vicepresedinţi şi trezorierul formaţiunii, votarea rezoluţiei Congresului, intervenţiile şefilor de state si de guverne şi ale liderilor partidelor din Europa afiliate PPE, o conferinţă de presă, precum şi două dineuri oferite de PDL şi noua preşedinţie a PPE care va rezulta în urma alegerilor.

Programul complet al Congresului PPE îl găsiţi aici.

La Congresul PPE vor lua parte aproximativ 1.200 de participanţi din 40 de ţări europene.

Citiţi replica USL la întrunirea popularilor europeni de la Bucureşti pe siteul politicaromânească.ro.

Traian Băsescu "va încălca din nou Constituţia"

Copreşedintele USL Victor Ponta a spus că preşedintele Traian Băsescu va încălca din nou Constituţia participând, în calitate de preşedinte al României, la Congresul Partidului Popular European, deşi şeful statului nu poate face politică şi implicit nu poate participa la manifestări ale unui partid politic.

"Nu am niciun fel de ostilitate faţă de niciunul dintre participanţi, am o singură problemă constituţională foarte gravă: conform Constituţiei României, preşedintele României, indiferent cum îl cheamă, nu face politică, nu este membru al vreunui partid politic şi nu participă implicit la manifestări ale unui partid politic.

"Domnul preşedintele Băsescu, ca de obicei, va încălca această regulă constituţională. Sigur că va trebui să spunem lucrul ăsta", a declarat Victor Ponta.

Preşedintele PSD a mai adăugat că liderii USL sunt proeuropeni, dar nu dispuşi să îşi dea ţara pentru "interese personale, aşa cum a făcut preşedintele Băsescu de foarte multe ori".

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a salutat marţi organizarea în Capitală a Congresului PPE, afirmând că Bucureştiul este "capitala Europei pentru câteva zile", în contextul în care găzduieşte şi reuniunea grupului ALDE din Parlamentul European.

"Mă gândeam cu multă bucurie şi fără nicio urmă de ironie că în aceste zile avem motive de bucurie - elita politică europeană, marile familii europene vin la Bucureşti şi îndrăznesc să cred că pentru câteva zile Bucureştiul este pentru câteva zile capitala politică a Europei.

"Colegii noştri liberali au fost ieri, sunt astăzi şi vor fi şi mâine oaspeţii noştri alegând Bucureştiul drept loc al reuniunii outside Bruxelles.

"Congresul PPE, care va avea loc în următoarele două zile, este un eveniment important şi aş vrea să spun că dincolo de toate divergenţele şi diferenţele salut această reuniune importantă şi prezenţa unor politicieni de prima linie la Bucureşti, este un lucru foarte bun", a spus Crin Antonescu, într-o conferinţă de presă, susţinută după dezbaterea privind situaţia politică a României din cadrul reuniunii grupului ALDE din PE care se desfăşoară la Bucureşti.

Nereguli constatate de BEC la desemnarea preşedinţilor unor birouri de circumscripţie
Politică 24 Aprilie 2024, 21:23

Nereguli constatate de BEC la desemnarea preşedinţilor unor birouri de circumscripţie

BEC a dispus reluarea operaţiunilor în judeţele Alba, Argeş, Buzău, Dolj, Giurgiu, Ialomiţa şi Mureş.

Nereguli constatate de BEC la desemnarea preşedinţilor unor birouri de circumscripţie
Şedinţa de Guvern de mâine va avea loc, în premieră, la Timişoara
Politică 24 Aprilie 2024, 19:19

Şedinţa de Guvern de mâine va avea loc, în premieră, la Timişoara

Şedinţa de Guvern din 25 aprilie va avea loc, în premieră, la Timişoara.

Şedinţa de Guvern de mâine va avea loc, în premieră, la Timişoara
YOU+EU 2024:  “România poate și trebuie să-și facă auzită vocea”
Politică 24 Aprilie 2024, 14:10

YOU+EU 2024: “România poate și trebuie să-și facă auzită vocea”

Eurodeputatul Ramona Strugariu subliniază că Parlamentul European este instituția comunitară care reprezintă cel mai bine...

YOU+EU 2024: “România poate și trebuie să-și facă auzită vocea”
La Cluj-Napoca începe Târgul de Carte Gaudeamus Radio România
Politică 24 Aprilie 2024, 07:38

La Cluj-Napoca începe Târgul de Carte Gaudeamus Radio România

Pentru pasionații de lectură care nu pot ajunge în Piața Unirii din Cluj-Napoca, site-ul oficial gaudeamus.ro oferă standuri...

La Cluj-Napoca începe Târgul de Carte Gaudeamus Radio România
Apărarea, investiţiile şi comerţul exterior, în centrul discuţiilor româno-sud-coreene
Politică 23 Aprilie 2024, 18:36

Apărarea, investiţiile şi comerţul exterior, în centrul discuţiilor româno-sud-coreene

Apărarea, investiţiile şi comerţul exterior s-au aflat astăzi în centrul discuţiilor pe care preşedintele Klaus Iohannis le-a...

Apărarea, investiţiile şi comerţul exterior, în centrul discuţiilor româno-sud-coreene
Gabriela Firea şi Sebastian Burduja, în locul lui Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei
Politică 23 Aprilie 2024, 13:26

Gabriela Firea şi Sebastian Burduja, în locul lui Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei

PSD şi PNL au decis să meargă cu candidaţi separaţi la alegerile pentru Primăria Capitalei.

Gabriela Firea şi Sebastian Burduja, în locul lui Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei
Premierul cere ca proiectul de lege privind salariul minim pe economie sa fie pus cât mai rapid în transparență publică
Politică 23 Aprilie 2024, 13:16

Premierul cere ca proiectul de lege privind salariul minim pe economie sa fie pus cât mai rapid în transparență publică

Directiva europeană privind salariul minim pe economie trebuie pusă în aplicare până la 15 noiembrie.

Premierul cere ca proiectul de lege privind salariul minim pe economie sa fie pus cât mai rapid în transparență publică
Coaliţia de guvernare se află de ore bune în şedinţă
Politică 22 Aprilie 2024, 16:15

Coaliţia de guvernare se află de ore bune în şedinţă

Liderii PSD şi PNL decid dacă medicul Cătălin Cîrstoiu rămâne candidatul comun la Primăria Capitalei.

Coaliţia de guvernare se află de ore bune în şedinţă