Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Vineri, 23 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cristina Dumitrescu

17 August 2020
Vizualizari: 307
Comentează add

Liderii opoziției din Belarus au făcut apel la grevă, după un weekend de proteste masive împotriva preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

Liderii opoziției din Belarus, apel la grevă

cristina-dumitrescu

Liderii opoziției din Belarus au făcut apel la grevă, după un weekend de proteste masive împotriva preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, acuzat de fraudarea recentelor alegeri care i-au prelungit sfertul de secol de exercitare a puterii.

Potrivit Agenției Reuters, 200.000 de opozanți au participat la Minsk la un marș al libertății, în vreme ce susținătorii lui Lukaşenko s-au adunat în paralel pentru ai asculta apelul la apărarea țării în fața ingerințelor străine.


Reporter: Cristina Dumitrescu - Jurnalistul Agenției Reuters a constatat că prezența forțelor de ordine nu a fost vizibilă pe străzile din Minsk.

Este o diferență față de începutul săptămânii, imediat după alegerile prezidențiale de duminica trecută, când poliția a intervenit brutal pentru a pune capăt protestelor. Cel puțin doi oameni au fost uciși, iar aproape 7.000 reținuți, dintre care doar 2.000 au fost eliberați. În paralel cu marșul libertății, la Minsk a avut loc și o adunare a celor care îl susțin pe preşedinte.

Au fost prezenți sute de oameni, obligați, potrivit unor relatări, să vină la această demonstrație. A participat și Aleksandr Lukaşenko, care a afirmat că nu este de acord cu organizarea unui nou scrutin, așa cum vor "forțele străine".

El a mai spus în fața susținătorilor săi că avioane și tancuri ale NATO au fost desfășurate la 15 minute de frontierele țării, acuzație respinsă imediat de NATO.

Înainte de a merge la miting, Aleksandr Lukaşenko a avut o convorbire telefonică cu preşedintele rus, Vladimir Putin, care i-a spus că Moscova este pregătită să asigure sprijin dacă va fi necesar.

Aflat la putere de 26 de ani, Aleksandr Lukaşenko s-a mai confruntat cu proteste; de data aceasta, însă, este cel mai puternic val de contestare la adresa modului autoritar în care conduce țara.

(RS)


Etichete belarus(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live