Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Vineri, 07 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Costi Dumăscu

5 Septembrie 2016
Vizualizari: 1100
Comentează add

Summit-ul G20 se desfăşoară în oraşul Hangzhou

Liderii celor mai mari puteri economice de pe glob s-au reunit în China

costi-dumascu

 

Liderii celor mai mari puteri economice de pe glob sunt reuniţi în oraşul Hangzhou, la Summitul G20, care are loc pentru prima datã în China.

Preşedintele ţãrii gazdã, Xi Jinping, a lansat apelul ca participanţii sã evite discuţiile goale. Ieri, în prima zi, s-a vorbit despre eliminarea barierelor comerciale dintre Europa şi Statele Unite, Brexitul şi criza mondialã a oţelului, dar şi despre Siria şi criza refugiaţilor.

Subiectul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeanã a fost abordat în conferinţa de presã comunã a premierului britanic, Theresa May, aflatã la primul sãu summit, şi a preşedintelui american, Barack Obama.

Liderul de la Casa Albã a spus cã prima problemã a britanicilor este sã stabileascã ce înseamnã Brexitul în relaţia cu Europa şi a adãugat cã Statele Unite vor prioritiza negocierile cu Uniunea privind acordul de liber schimb transatlantic în faţa negocierilor cu Londra. De altfel, preşedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, a spus cã Bruxellesul va continua sã negocieze condiţiile acestui acord cu Statele Unite, chiar dacã sunt tot mai contestate de politicieni. Criticii considerã cã s-au fãcut prea multe concesii americanilor şi cã tratativele ar trebui oprite.

Şeful Comisiei a mai vorbit şi despre o altã problemã care afecteazã economia Uniunii: criza oţelului provocatã de supraproducţia chinezã. El a cerut Beijingului sã se ocupe de aceastã problemã, care a dus la pierderea multor locuri de muncã în Europa.

Summitul G20 a fost un prilej pentru europeni sã abordeze şi problema imigraţiei. Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a atras atenţia cã Europa este la limita capacitãţii de primire a refugiaţilor şi a cerut comunitãţii internaţionale sã intervinã. Tusk a subliniat cã doar un efort la scarã mondialã va fi în mãsurã sã dea rezultate, având în vedere cã în lume sunt 60-70 de milioane de migranţi şi refugiaþi.


Etichete ChinaG20HangzhouMayObamaTuskJuncker

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live