Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MARI CONCERTE Luni, 15 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

RADOR

9 Noiembrie 2016
Vizualizari: 859
Comentează add

Şefii de state şi de guverne vorbesc despre cooperarea cu viitorul locatar de la Casa Albă

Lideri din toată lumea vor să colaboreze cu Donald Trump

rador

Lideri din toată lumea au promis că vor colabora cu noul preşedinte american, însă au existat şi expresii de îngrijorare, mai ales în Europa.

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat că apropiata cooperare dintre cele două state depinde de valorile democratice comune. "Pe baza acestor valori, îi propun viitorului preşedinte al Americii, Donald Trump, o relaţie apropiată de colaborare", a spus Merkel, subliniind că oricine va conduce Statele Unite, "cu puterea lor economică enormă, cu potenţialul lor militar şi cu influenţa culturală a acestora, va avea o responsabilitate resimţită peste tot în lume".

Ministrul german de externe, Frank Walter Steinmeier, a declarat: "Cred că cea mai mare provocare va fi atingerea aşteptărilor pe care Trump însuşi le-a creat", în timp ce ministrul apărării german, Ursula von der Leyen a opinat că rezultatul alegerilor din SUA reprezintă "un şoc uriaş", adăugând: "Cred că Trump ştie că acesta nu a fost un vot pentru el, ci mai degrabă împotriva Washingtonului, împotriva stabilimentului."

Premierul Marii Britanii, Theresa May, l-a felicitat pe Donald Trump pentru victoria sa, afirmând că Marea Britanie şi SUA au o "relaţie durabilă şi specială, bazată pe valorile libertăţii, democraţiei şi curajului".

"Suntem şi vom rămâne parteneri puternici şi apropiaţi în ceea ce priveşte comerţul, securitatea şi apărarea. Aştept cu interes să lucrez cu preşedintele-ales Donald Trump, contând pe aceste relaţii pentru asigurarea securităţii şi prosperităţii naţiunilor noastre, în anii următori", a mai spus ea.

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, a declarat că victoria lui Trump "deschide o perioadă de incertitudine". Rezultatul arată că Franţa trebuie să fie mai puternică, iar Europa, mai unită, a adăugat Hollande.

Ministrul francez de externe, Jean-Marc Ayrault, a declarat că politicienii europeni trebuie să ţină seama de mesajul votanţilor lui Trump. "Există o parte a electoratului nostru care se simte ... abandonată", inclusiv oameni care se simt "lăsaţi în urmă de globalizare", a mai spus acesta.

Premierul spaniol, Mariano Rajoy, l-a felicitat pe noul preşedinte american pentru victoria sa şi a promis că va colabora cu acesta pentru a întări relaţia Spaniei cu "un aliat indispensabil".


Etichete Donald TrumpAngela MerkelFrank Walter SteinmeierTheresa MayFrancois HollandeMariano Rajoy

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live