Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Vineri, 18 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Autor

Mario Balint

4 Februarie 2016
Vizualizari: 3880
Comentează add

Campanie inițiată de RRA "Cei ce ne-au dat nume - Școală cu nume".

Liceul de Arte Sabin Păuța din Reşiţa Liceul de Arte Sabin Păuța din Reşiţa - Conține audio

mario-balint

Liceul de Arte Sabin Păuța. Foto: Mario Balint.

Liceul de Arte SABIN PĂUŢA, din Reşiţa, este una dintre cele mai noi instituţii liceale din Banatul de Munte.

A luat fiinţă în 1990, iar numele marelui compozitor reşiţean, l-a primit în 2005, la insistenţele fostului director de atunci, profesorul de fagot Eremia Breşneni, fost elev al maestrului.

Aşa se face că, o personalitate remarcabilă a municipiului de pe Bârzava, aflat în viaţă şi în putere creatoare, "s-a pomenit cu un liceu".

Maestrul Sabin Păuţa s-a născut în 1943 la Câlnic, Reşiţa . Este compozitor, dirijor, pianist, organist, profesor.

Stabilit în Statele Unite a activat pe postul de prim-dirijor şi director artistic al Orchestrei simfonice din Plainfield, cea mai veche orchestră din New Jersey, timp de 21 de ani. În prezent este dirijor asociat (Conductor Emeritus) al acestei orchestre. În 1985 a debutat în dubla calitate de dirijor şi compozitor pe cea mai importantă scenă muzicală a SUA, Carnegie Hall din New York. Firma Swift Music Group a editat în 10 volume Opera omnia a compozitorului.

După anul 1990 dirijează frecvent şi în România, fiind invitatul tuturor orchestrelor simfonice inclusiv al Filarmonicii „George Enescu“ şi al Orchestrei Naţionale Radio.

Foto: Sabin Păuța. Sursa foto: Mario Balint.

Astăzi, patronează Festivalul Internaţional de Compoziţie şi Interpretare, care-i poartă numele şi care este organizat, anual, la Liceul de Arte din Reşiţa.

La acest liceu studiază 478 de elevi, la secţiile de muzică şi arte vizuale. În spiritul Maestrului Păuţa, performanţa şcolară este o normalitate, promovabilitatea la examenele de Bacalaureat şi Evaluare Naţională fiind de peste 90%, liceul situîndu-se pe locurile 2/3 pe judeţ.

Liceul are, însă, rezultate deosebite la Olimpiadele naţionale de muzică şi arte plastice. Un cor, apreciat ca "fantastic", Alegretto, coordonat de prof. Manuela Moldovan care cîntă piese compuse de maestrul Sabin Păuţa.

Şcoala de azi, e un centru de excelenţă! Acustică şi vizuală, în primul rînd!

Audio: Matinal

Audio: La minut.


Etichete scoala cu numeLiceul de Arte SABIN PĂUŢAReşiţaeleviliceul de arte

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live