Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Duminică, 07 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ana-Maria Cîrstea, Râmnicu Vâlcea

20 Decembrie 2013
Vizualizari: 1911
Comentează add

Ministerul educaţiei şi-a anunţat intenţia de a direcţiona o parte dintre elevi spre diferite profiluri tehnologice, în defavoarea celor teoretice.

Liceele tehnologice, "prioritate pentru accesul pe piaţa muncii"

ana-maria-cirstea-ramnicu-valcea

Elevii intră de astăzi în vacanţa de iarnă. Cursurile primului semestru vor fi reluate peste două săptămâni, pe 6 ianuarie.

Ca noutăţi, în 2014, ponderea mediei la Evaluarea naţională va creşte de la 50 la 75% şi va fi introdusă simularea bacalaureatului în clasa a XI-a.

Ministerul educaţiei şi-a anunţat, de asemenea, intenţia de a direcţiona o parte dintre elevi spre diferite profiluri tehnologice, în defavoarea celor teoretice.

În judeţul Vâlcea, mai multe licee au transmis deja că vor urma această recomandare, în special pentru a înlesni accesul tinerilor pe piaţa muncii.

"Viziunea ministerului este ca în următorii trei-patru ani de zile, procentul la noi să se inverseze, adică să fie undeva la 60% învăţământ tehnologic şi 40% învăţământ teoretic. Am încercat să luăm clase din teoretic să le trecem spre tehnologic" spune  Ion Gherghinaru, inspector şcolar general. 

Iar în baza acestei propuneri, conducerea Inspectoratului Şcolar Vâlcea face deja demersuri pentru ca în anumite licee din judeţ, diferite specializări teoretice să fie desfiinţate. 

Măsura Inspectoratului Şcolar vine şi ca urmare a deciziei Ministerului Educaţiei potrivit căreia elevii de clasa a VIII-a care nu vor obţine nota 5 la evaluările naţionale să urmeze şcoli profesionale.

În asemenea condiţii, reprezentanţii unităţilor respective se arată încântaţi şi susţin că astfel învăţământul tehnologic ar putea fi revigorat. 

"Şcoala profesională se impune nu numai din necesitatea formării tinerilor în diverse profesii, ci şi din faptul că nu toţi elevii care aleg liceul sunt capabili să termine această formă de învăţământ" spune Adrian Boureci, directorul Grupului Şcolar "Nicolae Pleşoianu" Râmnicu Vâlcea .

Conducerea Inspectoratului Şcolar Vâlcea susţine însă că o bază clară cu liceele care vor opta pentru clase tehnologice va exista abia în anul şcolar 2014-2015.


Etichete Ştiri Sud-Vesteleviliceetehnologiceevaluare natţionalăbacalaureatexamen

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live