Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PROBLEME LA ZI (R) Marţi, 31 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

6 Iunie 2019
Vizualizari: 196
Comentează add

Institutul Freedom House avertizează că libertatea presei se află de 10 ani pe o spirală descendentă peste tot în lume.

Libertatea presei

florin-lepadatu

 Foto arhivă

Institutul Freedom House avertizează că libertatea presei se află de 10 ani pe o spirală descendentă peste tot în lume.

Potrivit raportului anual, dreptul fundamental de a investiga şi disemina informaţia printr-o presă independentă este sub ameninţare, după cum transmite corespondentul la Washington, Doina Saiciuc: "Raportul, publicat ieri de Freedom House, singularizează câteva democraţii fragile, în care lideri anti-democratici folosesc o varietate de instrumente financiare şi legale pentru a-i reduce la tăcere pe jurnaliştii independenţi şi a sprijini instituţii media care le servesc interesele.

În Ungaria, Partidul Fidesz, al prim-ministrului Viktor Orbán, "şi-a consolidat controlul asupra media şi a construit o realitate paralelă, în care mesajele Guvernului şi dezinformarea se consolidează reciproc".

În Serbia, preşedintele Aleksandar Vučić calcă pe urmele lui Orbán - spune raportul, adăugând că tentativele de intimidare ale jurnaliştilor le inhibă munca de zi cu zi.

Între timp, statele autocrate continuă să reprime media independentă.

Raportul semnalează cazurile Rusiei, Pakistanului, Belarusului şi Chinei. Fredoom House adaugă că, în vreme ce protecţiile legale pentru libertatea presei în Statele Unite rămân solide, continuă denigrarea presei şi a jurnaliştilor de către preşedintele Trump, a exacerbat o erodare a încrederii publicului, în principalele instituţii media.

În ce priveşte România, pe o scară de 0 la 4, ea este plasată la nivelul trei de libertate a presei, cu 0 - reprezentând situaţia cea mai gravă şi 4 - cea mai bună."


Etichete MicrofonRRA

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live