Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Miercuri, 02 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

21 August 2014
Vizualizari: 1200
Comentează add

Autorităţile în domeniul energiei susţin că preţul de producţie internă şi taxele de cogenerare au scăzut iar certificatele verzi s-au plafonat la 3,50 lei pentru suta de Kw/oră.

Liberalizarea pieţei "nu va creşte considerabil facturile"

radiojurnal

Foto: captură Youtube

Autorităţile în domeniul energiei dau asigurări că liberalizarea completă a pieţei nu va duce la o creştere considerabilă a facturilor la curent, pentru că preţul de producţie internă a scăzut în ultimii ani.

Vicpreşedintele ANRE, Emil Calotă, a declarat miercuri la RRA că în acelaşi timp taxele de cogenerare au scăzut, iar certificatele verzi s-au plafonat la 3,50 lei pentru suta de Kw/oră.

Pentru că a crescut numărul consumatorilor care reclamă că primesc facturi mult prea mari, ANRE a decis să lanseze în dezbatere publică un nou regulamemt de funcţionare care să includă şi modalitatea de calcul a abonamentului din factura de electricitate. 

"Pentru noi este foarte important preţul, componentele, în general, din preţul final să fie corecte. Evident că sunt şi semnale de nemulţumire plecate de la lucruri ceva mai simple legate de citirea contorului, modul în care se facturează. Suntem acum cu regulamentul de furnizare, îl repunem în dezbatere publică pentru ca aceste nemulţumiri să se deducă şi relaţia contractuală să fie o relaţie corectă", a declarat Emil Calotă.

Facturile cetăţenilor "vor fi încărcate"

Pe de altă parte, directorul executiv al Institutului de studii populare, Răzvan Orăşanu, susţine că taxele de cogenerare pe construcţiile speciale, precum şi costul certificatelor verzi încarcă facturile cetăţenilor.

El apreciază că este nevoie de o strategie naţională sectorială. 

"Ineficienţa din orice verigă a acestui sistem de energie este facturată la finalul drumului către consumator. În sistemul de energie la ora actuală ne lipseşte o strategie naţională sectorială, ne lipseşte o aducere împreună a tuturor factorilor responsabili din sistem", este de părere Răzvan Orăşanu.


Etichete facturienergiecertificatepreţANREEmil CalotăRăzvan Orăşanuliberalizare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live