Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Vineri, 23 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Adrian Lungu, Sălaj

10 Ianuarie 2015
Vizualizari: 2672
Comentează add

Liberalizarea pieţei laptelui în primăvara acestui an va duce la dispariţia a numeroşi producători autohtoni de lapte, au avertizat astăzi fermieri din mai multe judeţe.

Liberalizarea pieţei laptelui, problemă pentru fermierii români

adrian-lungu-salaj

Foto: Arhivă.  

Liberalizarea pieţei laptelui în primăvara acestui an va duce la dispariţia a numeroşi producători autohtoni de lapte - au avertizat sâmbătă în Sălaj fermieri din mai multe judeţe din ţară.

Producătorii cer ministerului agriculturii să majoreze subvenţia în sectorul creşterii animalelor pentru a le permite să practice preţuri comparabile cu cele din străinătate, unde sprijinul de stat este mult mai mare.

Fermieri din mai multe judeţe ale ţării au întocmit sâmbătă în Zalău o petiţie prin care cer Ministerului Agriculturii majorarea subvenţiilor la lapte pentru a putea face faţă valului de importuri din primăvara acestui an, o dată cu liberalizarea peieţei europene a laptelui.

Ei spun că din aprilie procesatorii români îşi pot asigura laptele din străinătate la preţuri mult mai mici decât cele din ţara noastră, ceea ce poate însemna dispariţia producătorilor autohtoni.

"Vor intra foarte mari cantităţi de lapte din Polonia, din Ungaria, unde subvenţia este mult mai mare decât la noi. Va fi o problemă pentru crescătorii de animale", spune inginerul Valentin Duca.

La rândul lor fermierii se simt ameninţaţi de importuri.

"Dă 80 de bani pe kilul de lapte şi comercianţii îl dau cu 4 lei. Păi, mare, mare diferenţă. Aici îşi pierde omul de tot speranţa şi nădejdea, pentru că să produci un kil de lapte costă ceva, nu?" este de părere un producător.

Solicitările fermierilor vor fi înaintate ministerului agriculturii. 


Etichete Ştiri Nord-VestSălajlapteliberalizareprocesatoriproducătoriagriculturăfermieri

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live