Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Joi, 09 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Eliza Ungureanu

3 Aprilie 2013
Vizualizari: 1275
Comentează add

Miercuri, liberalii se întrunesc în BPN pentru a numi un candidat pentru şefia ministerului justiţiei, care este în responsabiltiatea politică a PNL, a declarat Crin Antonescu.

Liberalii nominalizează un candidat pentru ministerul justiţiei

eliza-ungureanu

Presedintele PNL Crin Antonescu. Foto: Arhivă Agerpres.

Liberalii se întrunesc miercuri în Biroul Politic Naţional, pentru a nominaliza un candidat pentru şefia Ministerului Justiţiei, după ce marţi premierul Victor Ponta a renunţat să mai facă propuneri pentru procurorii şefi, de la Parchetul General şi de la DNA.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că Ministerul Justiţiei este în responsabiltiatea politică a PNL.

El a evitat să menţioneze vreun nume, dar a spus că viitorul ministru ar trebui să urmeze procedurile recomandate de Comisia Europeană în ceea ce priveşte propunea procurorilor şefi.

Jurnaliştii l-au întebat ce se întâmplă dacă preşedintele Traian Băsescu va respinge nominalizarea.

"Eu nu negociez acum şi cu domnul Băsescu propuneri pe care o forţă politică susţinută de o majoritate parlamentară de 70% le va face. Ce crede domnul Băsescu despre asta este mai puţin important", a declarat Crin Antonescu.

Liberalii trebuie să găsească un candidat pentru portofoliul justiţiei, deoarece premierul Victor Ponta, interimar la acest minister, a acceptat propunerea CSM ca alegerea viitorilor şefi de la Parchetul General şi DNA să fie făcută printr-o procedură de selecţie, şi nu în urma unor consulări între CSM, Preşedinţie şi şeful Guvernului.

"Probabil că voi numi întâi un nou ministru al justiţiei, care va stabili şi va conduce aceste proceduri. Va trebui să facă o procedură care să nu fie supusă reproşurilor", a declarat premierul Victor Ponta.

Preşedintele CSM, Oana Schmidt Hăineală, a precizat că procuroii au solicitat în unanimitate ministrului interimar al justiţiei ca procedura să fie una de selecţie.

"Sunt necesare persoane cu experienţă managerială la un nivel înalt, cu bună reputaţie şi care sunt validate prin profesionalism, prin integritate şi toate celelalte trăsături care trebuie să caracterizeze nişte oameni care ocupă astfel de funcţii", a spus Oana Schmidt Hăineală.

Procedura de selecţie a procurorilor şefi a fost recomandată de Comisia Europeană, după ce mai multe voci au reclamat la Bruxelles tentativa politicului de a-şi impune controlul asupra justiţiei.


Etichete BPNPNLcandidatministerul justiţieiComisia EuropeanăCrin AntonescuTraian Băsescuprocurori şefiParchetul GeneralDNA

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live