Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Liberalii europeni resping alianța cu Mișcarea 5 Stele din Italia

Liberalii europeni au respins proiectul unei alianțe în Parlamentul comunitar cu Mișcarea 5 Stele din Italia, anti-europeană.

Liberalii europeni resping alianța cu Mișcarea 5 Stele din Italia

Articol de Gabriela Tătărău, 11 Ianuarie 2017, 11:13

Liberalii europeni au respins proiectul unei alianțe în Parlamentul comunitar cu Mișcarea 5 Stele din Italia, anti-europeană.

Presa internaţională consideră că negocierile cu euroscepticii îi reduc șansele lui Guy Verhofstadt pentru postul de președinte al Parlamentului European.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Alianța Liberalilor și Democraților Europeni a considerat că nu există garanții suficiente pentru a realiza un program comun cu Mişcarea 5 Stele în vederea reformării Europei şi sunt prea multe divergențe asupra unor subiecte europene esențiale.

Liderul ALDE, Guy Verhofstadt, a recunoscut aceste lucruri într-un comunicat, dar analiştii spun că simplul fapt că a luat în considerare această alianță cu un partid eurosceptic, când formaţiunea sa se situează la polul opus pe eșichierul politic european, l-ar putea face pe fostul premier belgian să piardă șefia Parlamentului European pentru care candidează pe 17 ianuarie.

Preşedintele ALDE este văzut, la 63 de ani, drept un "copil teribil" al liberalismului și federalismului european, care a încercat o alianță cu o formațiune politică pe care a etichetat-o în trecut drept "incompatibilă cu programul nostru pro-European".

După respingerea rapidă a alianței de către europarlamentarii ALDE, Beppe Grillo, fondatorul partidului anti-european italian, a publicat pe blogul său o declarație în care afirmă că "toate forțele lucrează împotriva noastră. Am zdruncinat sistemul ca niciodată".
Liderul liberalilor se va confunta cu dificultăți dacă nu va reuși să-și convingă aliații că pactul cu 5 Stele a fost menit să îi determine pe eurospectici să se răzgândească în privința orientării lor politice. În ceea cel privește pe Grillo, alianța cu ALDE a fost doar o mișcare menită să îl transforme într-un candidat respectabil la alegerile anticipate din Italia.

Mișcarea 5 Stele din Italia a fost aliată cu Partidul Independenței din Marea Britanie – UKIP –, iar până acum a susținut un referendum de ieșire a Italiei din zona euro. Intenţia de a se alătura Liberalilor ar fi însemnat o schimbare bruscă de poziţie.
Mișcarea 5 Stele a apărut în 2009 și a devenit rapid cel mai important partid de opoziție din Italia. Nu se încadrează clar într-o ideologie politică, însă se axează pe denunțarea corupției la nivel politic. În Parlamentul European formaţiunea deţine 17 deputaţi.

Guy Verhofstadt, fostul premier belgian și liderul ALDE, un federalist convins are viziuni diametral opuse față de euroscepticismul Mișcării 5 Stele. Mai mult, italienii eurosceptici l-au și ridiculizat adesea pe Verhofstadt.

Mișcarea 5 Stele are 17 deputați în Parlamentul European și s-a aliat cu UKIP, condus de Nigel Farage, care are 22 de locuri pentru a forma Europa Libertății și Democrației Directe (EFDD). Dar Grillo a spus că partidele au votat la fel doar în 20% din cazuri în ultimii doi ani și jumătate și că nu există un obiectiv politic comun.

Farage a răspuns că 5 Stele nu ar rezista prea mult în ALDE. "În termeni politici, ar fi ilogic pentru 5 Stele să se alăture celei mai fanatice facțiuni din Parlamentul European".

Liderul partidului italian de extremă dreaptă Liga Nordului, Matteo Salvini, a criticat ideile lui Grillo. "5 Stele se mută de pe baricade în fotoliile confortabile", a spus el.

Alianța Liberalilor și Democraților Europeni l-a părăsit "la altar" pe șeful euroscepticilor italieni din Mișcarea 5Stele, însă negocierile cu Beppe Grillo îi reduc grav șansele liderului ALDE, Guy Verhofstadt, în cursa pentru președinția Parlamentului European, scrie marți publicația Politico.

"Recepția de Anul Nou, care are loc în această seară, va fi incomodă pentru membrii ALDE, după ce europarlamentarii grupului l-au forțat, ieri, pe Verhofstadt să dea înapoi, după o luptă internă rară pentru formațiunea politică", scrie presa.

"La 24 de ore după ce au apărut informații că Verhofstadt plănuia să integreze Mișcarea 5Stele condusă de Beppe Grillo în ALDE, pactul a fost anulat fără a fi măcar supus votului europarlamentarilor din cauza opoziției unei treimi din grupul parlamentar. Implozia a venit la câteva ore după ce 78% dintre suporterii 5Stele votaseră pe internet în favoarea fuziunii."