Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Libera circulație a persoanelor, "piatră de temelie a Uniunii Europene"

Libera circulație a persoanelor – posibilitatea pentru studenți, muncitori ori pensionari de a se muta dintr-un stat membru într-altul – este o piatră de temelie a UE.

Articol de Arina Petrovici, 14 Noiembrie 2015, 16:04

Comisia Europeană va prezenta în curând viziunea sa actualizată privind mobilitatea forţei de muncă în Uniunea Europeană.

Câteva elemente au fost prezentate vineri, de comisarul Marianne Thyssen, în faţa studenţilor de la o universitate din Dublin.

Libera circulație a persoanelor – posibilitatea pentru studenți, muncitori ori pensionari de a se muta dintr-un stat membru într-altul – este o piatră de temelie a Uniunii Europene.

Este unul dintre drepturile pe care cetățenii europeni, potrivit Eurobarometrelor, le prețuiesc cel mai mult.

Dar libera circulație nu este importantă doar în calitatea sa de drept individual al fiecărui cetățean.

Este şi interesul nostru comun – a subliniat comisarul Thyssen – ca oamenii să fie mobili și gata să treacă frontierele.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

Există dovezi clare cu privire la beneficiile economice ale celor care sunt pregătiţi să lucreze într-un alt stat membru – ceea ce se numeşte "mobilitatea forței de muncă".

Creșterea mobilității forței de muncă permite o alocare mai eficientă a resurselor umane şi oferă mai multe oportunități de angajare pentru cetățeni, iar pentru angajatori – o plajă mai largă de selecţie a talentelor. Însă, în timp ce în unlele ţări se completează competențele și forța de muncă lipsă, în altele – creşte rata șomajului.

Este, de fapt, ceva de care Europa are absolută nevoie – afirmă Marianne Thyssen: în timp ce unul din cinci tineri europeni sub 25 de ani nu-şi poate găsi un loc de muncă, în Uniune există 2 milioane de posturi vacante.

Pe parcursul anilor de criză, care au lovit puternic Europa, mobilitatea forței de muncă a contribuit la absorbţia şocurilor economice şi a permis Europei, în special Uniunii Economice și Monetare, să se stabilizeze şi să se înscrie din nou pe o traiectorie de creștere.

Nu în ultimul rând, comisarul European Marianne Thyssen a evidenţiat că mobilitatea forței de muncă promovează transferul de cunoștințe, inovare și dezvoltarea capitalului uman, care este esențială într-un context de schimbări tehnologice rapide și de concurență la nivel mondial.

Ea favorizează interacțiunea dintre cetățenii Uniunii Europene, și – în cazul în care condițiile sunt bune – ameliorează înțelegerea reciprocă și face societățile europene mai tolerante și favorabile incluziunii.