Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PROBLEME LA ZI (DEZBATERE RRA) Vineri, 30 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Zenaida Luca-Hac

11 Martie 2010
Vizualizari: 5049
Comentează add

Se mănâncă crudă, proaspătă, tânără, tăiată mărunt, întocmai ca pătrunjelul, cu care formează o pereche întraripată.

Leurda sau ipostaza feminină a usturoiului

zenaida-luca-hac

Una din cele mai tari ierburi ale pădurilor din jumătatea de răsărit a lumii este leurda, sau usturoiul sălbatic. Tocmai a apărut.

Căutaţi-o în piaţă sau în pădure. Creşte sub coroana marilor copaci. O puteţi recunoaşte după mirosul şi uşorul gust de usturoi.

E bine să n-o confundaţi cu brânduşa de toamnă, care e teribil de vătămătoare.

Leurdei i se mai spune în Europa şi usturoiul urşilor.

Se pare că primul lucru pe care-l fac urşii, deşteptaţi din lungul somn de iarnă, este s-o caute.

Îi ajută să se lepede de umorile stătute, să-şi primenească sângele şi să-şi recapete forţele.

Ceea ce putem face şi noi, ca să nu mai pomenim de rara voluptate pe care ne-o procură leurda în bucate.
   
Se mănâncă crudă, proaspătă, tânără, tăiată mărunt, întocmai ca pătrunjelul, cu care formează o pereche întraripată.

Leurda învăluie în delicata-i savoare de usturoi în ipostază feminină : piureul de spanac, ştevie şi lobodă, numit întreită putere, cartofii fierbinţi, crema de urzici sau cea de brânză.
   
Cât despre untul frecat cu leurdă, pătrunjel şi puţină sare … se topeşte de drag …  uns pe o felie de pâine prăjită... aprinsă de dor.


Etichete leurdausturoiusturoiul urşilorpătrunjel

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live