Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ Joi, 13 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Luminiţa Apostol

5 Martie 2013
Vizualizari: 1469
Comentează add

Letonia îşi depune marţi, la Bruxelles, cererea oficială de aderare la moneda euro, începând cu data de 1 ianuarie 2014.

Letonia vrea să adere la Zona euro

luminita-apostol

Comisarul pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn. Foto: Reuters.

Subiectul aderării Letoniei la Zona euro a fost discutat la reuniunea miniştrilor europeni de finanţe, iar comisarul pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, a avut o întrevedere cu ministrul leton de finante.

Letonia intenţionează să devină a 18-a ţară a zonei euro, iar dorinţa sa a fost subliniată de comisarul Olli Rehn drept o evoluţie pozitivă atât pentru Letonia, cât şi pentru zona euro.

Comisarul Olli Rehn a lăudat progresele Letoniei după criza economică din 2008, când a cerut un împrumut de 7,5 mililarde de euro de la Uniunea Europeană şi de la Fondul Monetar Internaţional.

Programul de împrumut sub care s-a aflat Letonia a fost încheiat însă în ianuarie anul trecut, iar acum micul stat baltic de două milioane de locuitori are cea mai rapidă rată de creştere economică din Uniunea Europeană, a doua rată de creştere a exporturilor şi un şomaj în scădere, a explicat comisarul Olli Rehn.

În conferinţa de presă de la finalul reuniunii miniştrilor europeni de finanţe, comisarul Olli Rehn a făcut o comparaţie între situaţia de ansamblu a zonei euro anul trecut şi cea din acest moment, când Letonia doreşte să adere la euro.

"Merită să ne amintim că în urmă cu un an se vorbea despre Grexit, un cuvânt urât despre un concept şi mai urât, respectiv prăbuşirea zonei euro. Acum aceleaşi temeri au dispărut virtual sau complet, datorită măsurilor luate de instituţiile europene şi de statele zonei euro. În loc de prăbuşirea zonei euro, discutăm acum despre aprofundarea şi extinderea uniunii economice şi monetare" a spus Olli Rehn. 

Comisarul Olli Rehn are o întrevedere cu ministrul leton de finanţe, Andris Vilks, care va cere oficial evaluarea progreselor ţării sale, astfel încât Letonia să poată adera la euro la 1 ianuarie anul viitor.


Etichete LetoniaeurozonaComisarul Olli RehnAndris Vilks

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live