Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Letonia, bilanț după președinția UE

Letonia îşi face bilanţul celor şase luni petrecute la cârma Uniunii Europene.

Articol de Mihaela Mihai, 03 Iulie 2015, 12:25

Fondul european pentru Investiţii Strategice şi stabilirea unei strategii de crearea a mult doritei Uniuni Energetice sunt considerate principalele realizări ale preşedinţiei letone, încheiate pe 30 iunie.

Un comunicat al Letoniei anunţă că cel mai important dosar al celor şase luni de conducere a Uniunii Europene a fost lansarea planului de invesitiţii de peste 300 de miliarde de euro şi stabilirea regulilor de funcţionare a Fondului european pentru investiții strategice, unul din instrumentele cele mai importante de impulsionare a creșterii economice în toate statele membre.

Este motivul pentru care votul dat săptămâna trecută, mai precis pe 24 iunie, în Parlamentul european este văzut ca o mare reuşită.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

Legislativul a stabilit atunci că Fondul, care îşi va asuma o parte din riscurile activităților realizate de Banca Europeană de Investiții și de Fondul european de investiții, va avea o administraţie numită prin vot de eurodeputaţi. Va fi asigurat astfel un control democratic al activităţii.

O altă mare realizare este lansarea la finalul lunii februarie a strategiei privind realizarea unei Uniuni energetice robuste.

Concret, Uniunea energetică înseamnă: reducerea dependenței de furnizori unici, după recentele probleme în aprovizionarea cu gaz rusesc a Uniunii şi creșterea transparenței în ceea ce privește acordurile încheiate de țările membre.

Reformarea şi reorganizarea politicii energetice comunitare într-o nouă Uniune Europeană a energiei va permite totodată statelor membre să-şi pună în comun resurele, să-şi combine infrastructura şi să aibă o putere mai mare de negociere în raport cu ţările terţe.

Nu sunt uitate nici planurile legate de crearea unei piețe unice digitale, prezentate la început de mai. Strategia în acest domeniu pune bazele unei pieţe unice a telecomunicaţiilor în Uniunea Europeană.

Documentul îşi propune să urgenteze încheierea negocierilor între statele membre privind normele comune de protecţie a datelor, dar şi reformarea domeniului telecomunicaţiilor de pe teritoriul Uniunii.

Sunt stabilite totodată noi norme privind drepturile de autor în acord cu noile tehnologii, dar şi simplificarea celor pentru cumpărăturile on-line.

Sprijinul contant acordat Ucrainei, dar şi celorlalte ţări din Parteneriatul Estic sunt de asemenea realizări ale ultimelor şase luni.

Letonia va face un bilanţ amplu al Preşedinţiei sale marţea viitoare în Parlamentul European.

De ieri, la cârma Uniunii Europene se află Luxemburg, ţară care a anunţat că va pune accentul pe latura socială, considerând cetăţeanul centrul tuturor acţiunilor sale.