Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PROBLEME LA ZI Luni, 01 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Răzvan Stancu

2 Octombrie 2010
Vizualizari: 1379
Comentează add

Scrutinul parlamentar ar putea influenţa angajamentele internaţionale luate de către guvernul leton în urma acordurilor semnate cu FMI şi în privinţa adoptării euro ca monedă naţională.

Letonia: Alegeri în vremuri de austeritate

razvan-stancu

Premierul letonian Valdis Dombrovoskis şi-a exprimat votul în cadrul alegerilor electorale. Foto: Reuters.

În Letonia au loc alegeri parlamentare care ar putea reflecta nemulţumirea faţă de măsurile dure de austeritate luate de guvern, informează BBC.

Sondajele de opinie arată că partidul de opoziţie care reprezintă minoritatea vorbitoare de limbă rusă are pentru prima oară un sprijin consistent.

Tot sondajele de opinie sugerează că guvernul condus de primul ministru Valdis Dombrovskis ar putea rămâne la putere.

Nemulţumirile cauzate de creşterea de taxe şi de reducerile de la buget  ar putea ajuta partidul pro-rus "Platforma Armoniei" să câştige locuri în parlament pentru prima dată de la declararea independenţei Letoniei faţă de fosta Uniune Sovietică în anul 1990.

Prezentându-se ca o alternativă social-democrată, partidul pro-rus speră să profite de nemulţumirile pe scară largă ale populaţiei faţă de măsurile de austeritate luate de coaliţia de centru-dreapta sub conducerea lui Valdis Dombrovoskis.

Recesiune gravă

DIn anul 2008, Letonia a suferit una dintre cele mai grave recesiuni din Uniunea Europeană.

Cifrele oficiale arată că şomajul este încă 20 la sută iar corespondentul BBC din Letonia apreciază că măsurile de austeritate au redus salariile cu aproximativ 50 la sută.

Însă politicile aplicate de guvern au impresionat creditorii internaţionali iar economia este mult mai stabilă, mai informează BBC.

Investitorii văd în persoana primului ministru Valdis Dombrovoskis un garant al măsurilor de austeritate aplicate de guvern care includ un plan de susţinere în valoare de 7,5 miliarde de euro, oferit de FMI şi Uniunea Europeană.

Premierul Valdis Dombrovoskis, care are de asemenea ca scop adoptarea euro ca monedă naţională a Letoniei în anul 2014, a preluat funcţia de prim-ministru  în perioada de maximă criză în 2009.


Etichete LetoniaalegerielectoraleFMIeuroValdis Dombrovoskis

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live