Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Legislaţie unică a licitaţiilor publice în UE

Parlamentul European a adoptat două rezoluţii prin care se instituie reguli noi în Uniunea Europeană privind licitaţiile publice şi contractele de concesionare.

Euranet Plus.

Articol de Mihaela Mihai, 17 Ianuarie 2014, 11:34

Noile reguli ale Uniunii Europene privind licitaţiile publice şi contractele de concesionare vor asigura o calitate mai mare şi un preţ mai bun atunci când autorităţile publice vor cumpăra sau închiria activităţi, bunuri sau servicii.

Totodată, noua legislaţie comunitară va facilita accesul la licitaţii al firmelor mici şi mijlocii şi vor include prevederi mai stricte privind subcontractarea.

Este introdus un nou criteriu - "oferta cea mai avantajoasă economic" - în procedura de acordare a contractului, care vor permire autorităţilor publice să pună accent pe calitate, inovaţie şi pe consideraţiile referitoare la mediu, ţinând în continuare cont de preţ şi de costurile de implementare a achiziţiei.

Noul "Parteneriat pentru Inovaţie" va permite autorităţilor publice să organizeze licitaţii pentru a rezolva o problemă specifică, lăsând la latitudinea contractorului şi contractantului să găsească împreună soluţii inovatoare.

Audio: Licitațile publice și contractele de cesionare, noi reguli în UE.

De asemenea, procedura de depunere a ofertelor din partea companiilor va fi mai simplă, cu un "Document Unic European de Licitaţie" bazat pe declaraţii pe proprie răspundere.

Doar câştigătorul va trebui să pună la dispoziţie documentele originale.

Acest lucru ar putea reduce povara administrativă a companiilor cu mai mult de 80 la sută , conform estimărilor Comisiei Europene.

Pentru a combate dumpingul social şi a asigura respectarea drepturilor lucrătorilor, noile reguli includ prevederi referitoare la subcontractare şi la "oferte anormal de mici".

Astfel, ofertanţii care nu respectă legislaţia europeană a muncii pot fi excluşi de la licitaţii.

Statele membre sunt în continuare libere să decidă în privinţa execuţiei activităţilor sau serviciilor publice - prin mijloace proprii sau externalizate.

Parlamentarii europeni recunosc totodată caracterul special al apei ca bun public şi acceptă excluderea acestui sector din obiectul noilor reglementări.

"Noile reguli trimit un semnal puternic către cetăţeni care au dreptul să vadă o utilizare eficientă a banilor publici", a spus raportorul belgian Marc Tarabella.

Pentru francezul Philippe Juvin, raportor privind contractele de concesionare, normele dau un semnal puternic în favoarea întăririi pieţei interne şi creează un mediu economic sănătos, de care vor beneficia autorităţile publice, operatorii economici şi, în cele din urmă, cetăţenii europeni.

Cele două directive vor intra în vigoare la 20 de zile după publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

După această dată, statele membre au la dispoziţie 2 ani pentru a implementa noile prevederi în legislaţia naţională.