Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Legislaţie comună pentru prevenirea şi combaterea atacurilor cibernetice

În premieră, un acord în domeniu a fost stabilit de membri ai Parlamentului European şi preşedinţia luxemburgheză a Uniunii.

Legislaţie comună pentru prevenirea şi combaterea atacurilor cibernetice

Articol de Laurenţiu Văduva, 10 Decembrie 2015, 10:05

Uniunea Europeană va avea în curând o legislaţie comună pentru prevenirea şi combaterea atacurilor cibernetice.

În premieră, un acord în domeniu a fost stabilit de membri ai Parlamentului European şi preşedinţia luxemburgheză a Uniunii.

Atacurile cibernetice se produc tot mai des, sunt tot mai greu de contracarat şi produc pagube din ce în ce mai mari.

ENISA (Agenţia Europeană pentru Securitatea reţelelor şi a Informaţiilor) a estimat că acest tip de atacuri poate produce pierderi anuale de peste 300 de miliarde de euro.

Audio: Europa la zi: Euranet Plus.

Dezbaterile pe tema creării unei politici comune a Uniunii pentru securitatea cibernetică nu sunt noi.

În premieră însă, europarlamenarii din Comisia pentru Piaţa Internă a Parlamentului European şi Consiliul de Miniştri al Luxemburgului (ţară care deţine preşedinţia rotativă a Uniunii Europene) au ajuns la un acord preliminar, care va fi în continuare dezbătut şi îmbogăţit, urmărindu-se dezvoltarea unei legislaţii comune cât mai complexe şi eficiente.

Potrivit măsurilor preliminare conţinute în acest acord, toate companiile şi instituţiile de pe teritoriul Uniunii Europene care furnizează servicii esenţiale - precum controlul traficului sau distribuirea energiei - vor trebui să se asigure că infrastructura lor este suficient de puternică pentru a rezista atacurilor cibernetice.

Sunt vizaţi de asemenea furnizorii de servicii de Internet şi retailerii online, precum eBay sau Amazon.

Se vor rezolva astfel problemele create până acum de fragmentarea celor 28 de legislaţii diferite în domeniu.

Pentru început, statele membre vor trebui să identifice furnizorii de servicii esenţiale după criterii bine stabilite: importanţa acestora pentru societate şi economie, dependenţa de reţele şi sisteme informatice sau gradul de ameninţare asupra siguranţei publice în cazul unui incident.

Apoi, cei 28 vor trebui să formeze un grup de cooperare strategică.

Aici vor avea loc schimburile de informaţii şi bune practici şi vor fi trasate liniile de acţiune. Tot de aici, statele membre vor primi asistenţă în construirea propriilor capacităţi de apărare.

Fiecare ţară a Uniunii Europene va avea obligaţia să creeze acest grup naţional specializat, care să poată interveni rapid în cazul oricărui incident informatic.

La nivelul Uniunii, aceste grupuri naţionale vor forma o reţea care va analiza incidentele raportate şi va identifica răspunsuri coordonate.

Pentru a intra în vigoare, acest acord preliminar va avea nevoie de adoptarea oficială la nivelul Comisiei pentru Piaţa Internă a Parlamentului European şi a Comitetului Reprezentanţilor Permanenţi.