Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Legislaţia referitoare la drepturile pasagerilor, "aplicată cu strictețe"

Comisia Europeană cere tuturor ţărilor membre să aplice cu stricteţe legislaţia referitoare la drepturile pasagerilor.

Articol de Gabriela Tătărău, 04 Iulie 2015, 11:17

Vineri a fost adoptat un ghid orientativ de clarificare a regulilor în transportul feroviar de călători, şi se lucrează la un nou regulament pentru drepturile pasagerilor care folosesc transportul aerian.

Având în vedere că milioane de cetăţeni europeni vor călători în timpul verii, Comisia a făcut, vineri, apel la o mai bună şi mai strictă aplicare a legislaţiei referitoare la drepturile pasagerilor în Uniunea Europeană.

Ca o primă măsură, Comisia a adoptat, vineri, un ghid orientativ de interpretare care clarifică actualele reguli în sectorul feroviar.

Comisarul european pentru transporturi, Violeta Bulc, a subliniat că sub conducerea sa, Uniunea Europeană a devenit prima zonă din lume în care pasagerii au drepturi garantate în toate formele de transport. Aşadar, nu poate permite ca o aplicare defectuoasă a legislaţiei să prejudicieze această realizare.

Audio: Europa la zi.

Comisarul european pentru transporturi speră să avanseze cât mai rapid discuţiile asupra unui regulament pentru sectorul aerian, iar Ghidul feroviar adoptat, vineri, oferă un set de clarificări.

Astfel, toate firmele sunt obligate să ofere pasagerilor informaţii despre călătorie, tarife şi bilete, inclusiv în formate alternative pentru persoanele cu dizabilităţi.

Drepturile şi obligaţiile referitoare la întârzieri, anulări sau legături ratate sunt aceleaşi pentru pasagerii cu bilete integrate (care au contractat un lanţ de călătorii), ca şi pentru cei cu un singur bilet.

Companiile de căi ferate nu au dreptul de a cere un certificat medical ca o precondiţie pentru vânzarea de bilete destinate persoanelor cu dizabilităţi sau mobilitate redusă.

Autorităţile naţionale şi companiile de căi ferate trebuie să stabilească un mecanism de rezolvare a reclamanţiilor şi un termen strict de răspuns la acestea.

În ceea ce priveşte transportul aerian, Comisia a propus amendarea actualului Regulament pentru drepturile pasagerilor, iar procedura este în plină desfăşurare.

Deocamdată, pe pagina Comisiei Europene au fost postate cele mai relevante decizii judecătoreşti legate de drepturile pasagerilor care călătoresc cu avionul.

Acestea se referă la compensaţii pentru întârzieri sau pentru ratarea zborurilor de legătură sau fac precizări asupra noţiunii de „circumstanţe extraordinare” prin care companiile aeriene pot fi scutite de plata de compensaţii.