Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Legislația privind comerțul ilegal cu animale sălbatice "trebuie înăsprită"

Este una dintre prevederile unui plan de acțiune adoptat de Comisia Europeană pentru combaterea traficului mondial cu specii sălbatice.

Legislația privind comerțul ilegal cu animale sălbatice "trebuie înăsprită"

Articol de Costin Grigore, 02 Martie 2016, 10:04

Statele membre ale Uniunii Europene trebuie să-și înăsprească legislația privind comerțul ilegal cu animale sălbatice.

Este una dintre prevederile unui plan de acțiune adoptat de Comisia Europeană pentru combaterea traficului mondial cu specii sălbatice.

Puțini știu că traficul cu animale și plante sălbatice aduce, la nivel mondial, grupărilor specializate în braconaj venituri între 8 și 20 de miliarde de euro anual. Nu este un fenomen nou, dar în ultimii ani a devenit una dintre activitățile infracționale cele mai profitabile, cu urmări grave asupra biodiversității.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Milioane de exemplare de animale și plante, vii sau moarte, ajung anual pe piața neagră: broaște țeastoase, păsări exotice, fildeș, corn de rinocer, blana de tigru sau lemnul tropical, cactuși şi orhidee.

Dacă acest ritm va continua, avertizează Comisia Europeană, copiii care se nasc acum vor fi martorii dispariției ultimilor elefanți și rinoceri sălbatici înainte de a împlini 25 de ani.

Acest fenomen are un impact negativ și asupra statului de drept din cauza legăturilor strânse cu corupția. În plus, a ajuns o sursă de finanțare pentru milițiile și grupările teroriste din Africa Centrală.

De aceea executivul comunitar consideră că Uniunea Europeană trebuie să joace un rol important în combaterea traficului cu specii sălbatice. Europa este acum atât o piață de desfacere, cât și o sursă de animale sălbatice, iar aeroporturile si porturile sale sunt utilizate ca puncte de tranzit spre alte zone ale lumii unde acest comerț ilegal a devenit profitabil.

Este o activitate de crimă organizată care trebuie să aibă parte de același tratament ca traficul de droguri sau cel cu arme, spune comisarul pentru mediu, afaceri maritime și pescuit Karmenu Vella:

”Noi propunem o cooperare consolidată între agențiile guvernamentale, cu sprijin din partea Europol și operațiuni transfrontaliere comune între statele membre ale UE. De asemenea, solicităm statelor membre să își revizuiască legislația pentru a se asigura că traficul cu faună sălbatică este într-adevăr, tratat ca o infracțiune gravă”

O altă componentă a planului european vizează diminuarea cererii și a ofertei de astfel de produse ilegale. De exemplu, până la sfârșitul anului, Comisia va elabora recomandări ce vizează suspendarea exportului de articole vechi din fildeș.

În săptămânile care urmează, planul va fi discutat cu toate statele membre, în vederea aprobării politice de către Consiliu.

Apoi Comisia va monitoriza punerea sa în aplicare, iar primele rezultate sunt așteptate în 2020.