Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Legi stranii pe mapamond

Comentariu de Adela Călugăru

Legi stranii pe mapamond

Articol de Adela Călugăru, 22 Februarie 2012, 13:31

E sigur că orice lege are la bază niște situații concrete care s-au repetat și au produs ceva prejudicii. Dar cum se pot întâmpla tot felul de lucruri, iar cu inventivitatea umană nu e de glumit, nici legile nu puteau să rămână mai prejos. Am ales doar câteva care să se încadreze la capitolul “Știați că...”:

Ce se întâmplă când dogma religioasă, absurdul situației, superstițiile și ridicolul sunt amestecate în textul de lege? Un scurt periplu printre cele mai stranii legi din lume ne oferă un răspuns în privința gradului de evoluție și maturitate al speciei Homo sapiens în mileniul al treilea.

În provincia germană Meklenburg, există o lege care vizează podurile suspendate. Un paragraf al acestei legi reglementează modul în care trebuie să se circule pe o asemenea construcție. Se specifică, printre altele, că este interzis marșul unor grupuri numeroase de oameni. Corect până acum. Ciudat este că în această regiune nu există nici un astfel de pod.

Rămânem în Europa și mergem mai în vest, în Marea Britanie mai exact, unde ridicarea bagajelor părăsite este considerata un act de terorism. Cu siguranță e aproape la fel de ciudată că legea care interzice orice deces în Casa Parlamentului din Marea Britanie. Tot aici, este interzis să plimbi vaca pe șosea și nu întotdeauna, ci între orele 10 și 19. Dacă totuși sunteți nevoit să vă plimbați văcuța prin Anglia, puteți sa obțineți un permis de la comisariatul de poliție astfel încât să nu comiteți o infracțiune. Iar dacă sunteți o lady desăvârșită, nu mâncați ciocolată în mijloacele de transport în comun. Da, ați ghicit, este ilegal.

Și francezii sunt maeștri în crearea celor mai interesante legi și cu siguranță îmi veți da dreptate. Aici este interzis cuplurilor sărutul pe peronul gării. În argumentația acestei legi stă faptul că multe cupluri îmbrățișate au fost lovite de trenuri care soseau în gară. Iar dacă prin absurd, va achiziționați un purceluș în Franța, nu-i puneți numele “Napoleon”. Riscați ani de pușcărie.

Trasul apei la toaleta nu este permis după ora 10 seara; asta în cazul în care locuiți într-un apartament din Elveția. Tot aici este ilegal sa trântiți portiera automobilului, dacă acesta nu va aparține.

Ajungem și în Italia, la Capri mai precis, unde papucii de plajă zgomotoși sunt interziși prin lege iar în Eboli, un sărut într-o mașină în mișcare se pedepsește cu amenda de 500 de euro.

La capitolul legi ciudate, nici România nu se lasă mai prejos. Statul român l-a interzis pe Mickey Mouse în anul 1935 pentru că era atât de urât desenat încât speria copiii.

Ajungem și pe continent american, unde probabil legile pe care vi le voi prezenta au fost născocite de minți nu neapărat luminate, ci mai degrabă creative.

Legile statului Ohio pedepsesc cu închisoarea pe oricine încearcă sa îmbete un pește. În statul Carolina de Nord, este interzis de lege să înjuri în prezența... morților. În Vermont, pentru orice femeie care vrea sa poarte o proteză dentară, este nevoie de acordul scris și semnat al soțului.

Rămânem în sectorul amoros, pentru că ar trebui sa știți ca legea interzice ca un bărbat cu mustață să sărute o femeie, în Nevada. Conform unei legi din Saint Louis, nu este permis ca un bărbat să salveze o femeie dintr-o situație dificilă, dacă aceasta poarta pijamale.

În niciun caz să nu imitați orice fel de sunete emise de animale în Florida și nu uitați, în Oklahoma, orice persoană care se strâmbă în mod voit la un câine, ajunge la închisoare sub învinuirea de agresiune asupra celui mai bun prieten al omului.

Exemple mai sunt multe și probabil ne învață nu că trăim într-o lume nebună…sau nebunatică, ci, că în ciuda tuturor defectelor noastre, suntem o specie plină de umor.


Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"