Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Legi importante în domeniul bancar intră în vigoare din 2014

Măsurile de combatere a crimei organizate, corupţiei şi spălarii de bani sunt incluse în planul de acţiune al UE pentru perioada 2014 – 2019.

Euranet Plus.

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 10 Ianuarie 2014, 14:58

Anul acesta, vor intra în vigoare, la nivel european, legi importante privind sistemul financiar-bancar, protecţia consumatorilor, drepturile de proprietate intelectuală, protecţia mediului, educaţia şi schimbul de studenţi, aprobate de Parlamentul European în anii trecuţii.

Măsurile de combatere a crimei organizate, corupţiei şi spălarii de bani sunt incluse în planul de acţiune al Uniunii Europene pentru perioada 2014 – 2019, aprobat de Parlamentul European.

Confiscarea bunurilor financiare ale reţelelor de crimă organizată şi tăierea surselor lor de venit sunt printre cele mai importante obiective de dus la îndeplinire.

Audio: În 2014 vor intra în vigoare, la nivel european, legi importante privind sistemul financiar-bancar.

Deputaţii europeni vor ca persoanele condamnate prin sentinţe finale pentru infracţiuni legate de crima organizată, corupţie şi spălare de bani să nu mai aibă acces la contracte obtinuţe prin licitaţii publice în niciun stat din Uniunea Europeană şi să nu mai poată candida sau deţine nicio funcţie publica.

De altfel, se află în dezbatere un proiect foarte important privind crearea unei procuraturi europene, care să coordoneze investigaţiile naţionale şi să combată infracţiunile care afectează interesele financiare ale Uniunii Europene.

Tot în legătură cu finanţele, Parlamentul urmează să adopte anul acesta şi regulile care vor consfinţi funcţionarea uniunii bancare a UE.

Alte reguli ce vor intra în vigoare în 2014 vizează mecanismul unic pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii, precum şi garantarea depozitelor bancare.

Se aşteaptă anul acesta o amelioare a informării consumatorilor, odată cu intrarea în vigoare a noilor norme privind etichetarea.

Astfel, alimentele procesate trebuie să prezinte informaţii nutriţionale, pe carnea neprocesată trebuie să se specifice locul de origine, iar pe etichetele produselor alimentare trebuie să se regăsească, printre ingrediente, inclusiv alergenii, precum alunele sau laptele.

În domeniul educaţiei, peste patru milioane de tineri europeni vor putea studia în străinătate prin intermediul noului program Erasmus Plus, căruia i s-a alocat un fond record de 14 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020.

Nu în ultimul rând, Uniunea Europeană îşi va consolida şi anul acesta rolul de prim rang în ceea ce priveşte ajutoarele umanitare acordate populaţiilor aflate în dificultate peste tot în lume.

Corpul voluntar european de ajutor umanitar şi-a încheiat faza pilot, iar în următorii şapte ani va crea oportunităţi pentru zece mii de persoane care doresc să lucreze ca voluntari în operaţiuni umanitare în întreaga lume.