Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICĂ SI RADIO Luni, 21 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Petruţ Hîrţescu

13 Mai 2020
Vizualizari: 810
Comentează add

Legea stării de alertă a fost adoptată și de Camera Deputaților

petrut-hirtescu

Foto cdep.ro

 Deputații au adoptat în această seară, cu o largă majoritate, proiectul de lege cu măsurile care se vor aplica în perioada stării de alertă. Documentul va fi trimis președintelui Klaus Iohannis, în vederea promulgării.

A fost o ședință de plen care s-a întins pe mai multe ori, iar textul proiectului a suferit modificări atât față de forma propusă de Guvern, cât și față de cea aprobată ieri de Senat.

Reporter: Cătălin Purcaru - Proiectul legislativ a fost adoptată cu 267 de voturi pentru, 26 împotrivă și 5 abțineri. Documentul a fost modificat substanțial faţă de forma propusă de Guvern, astfel starea de alertă se instituie pentru o perioadă de 30 de zile, cu posibilitatea prelungirii pentru motive temeinice prin hotărâre de guvern, la propunerea Ministerului de Interne.

Starea de alertă se instituie pentru jumătate sau mai mult din teritoriul țării cu aprobarea Parlamentului.

Față de forma adoptată ieri de Senat s-au ewintrodus restricțiile de circulație între localități și se va permite carantina și izolarea la domiciliu.

Amenzile pentru nerespectarea măsurilor impuse de autorități nu vor putea depăși 15.000 delei, va exista posibilitatea deschiderii teraselor, cu respectarea măsurilor sanitare și de distanțare fizică, dar și a centrelor comerciale cu o suprafață mai mică de 15.000 de metri pătrați .

Un amendament controversat adoptat de către deputații juriști, care prevede intrarea legii în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial, a fost, însă, respins prin vot. Camera Deputaților este for decizional în acest caz, însă rămâne de văzut cum se vor aplica măsurile adoptate, ţinând cont că legea nu putea intra imediat în vigoare, după expirarea stării de urgenţă, mai precis din 15 mai.

(PH)


Etichete legestare de alertaCamera Deputaților(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live