Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Miercuri, 28 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sorin Solomon

18 Ianuarie 2015
Vizualizari: 1246
Comentează add

Legea securităţii cibernetice este indispensabilă obiectivului de a operaţionaliza sistemul naţional de securitate cibernetică, se arată într-un comunicat al SRI.

Legea securităţii cibernetice, "indispensabilă"

sorin-solomon

Foto: Arhivă. 

Legea securităţii cibernetice este indispensabilă obiectivului de a operaţionaliza sistemul naţional de securitate cibernetică şi de a facilita adoptarea unui complex de măsuri corelate cu dinamica accelerată a agresiunilor de această natură, potrivit unui comunicat de presă al Serviciului Român de Informaţii.

"Referitor la unele critici aduse la adresa legii securităţii cibernetice, SRI îşi reafirmă preocuparea constantă pentru deplina respectare a cadrului normativ referitor la protecţia drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului şi acţionează permanent pentru protejarea acestora.
 
Modul în care va acţiona SRI, conform legii. Foto: sri.ro 
 
"În acest sens, reiterăm faptul că legea, aşa cum a fost adoptată de Parlament, nu permite instituţiilor statului accesul la date care ţin de viaţa privată a persoanelor, fără autorizarea prealabilă a unui judecător. Din această perspectivă, considerăm că temerile, speculaţiile şi acuzaţiile manifestate în spaţiul public sunt lipsite de orice fundament real", relevă comunicatul semnat de purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava.
 
El semnalează că, potrivit acestei legi, doar deţinătorii de infrastructuri cibernetice (nu persoane fizice deţinătoare de echipamente IT&C - computere, tablete, smartphone, etc) au responsabilitatea de a pune la dispoziţia autorităţilor competente, la solicitare motivată, exclusiv date tehnice, cum ar fi indicatorii ce descriu activităţile desfăşurate la nivelul sistemelor de operare (log-uri) cu privire la ameninţarea (atac cibernetic, incident de securitate, etc) care face obiectul solicitării.
 
"Ulterior, dacă din evaluarea datelor tehnice obţinute preliminar, ce restrâng câmpul de investigaţie, rezultă necesitatea extinderii cercetării asupra unor echipamente implicate în agresiunea cibernetică şi care pot fi asociate în mod absolut concret unor persoane determinate, accesul la aceste echipamente se va realiza numai în baza unei autorizări eliberate de judecător", se mai arată în comunicat.

Etichete Legea securităţii ciberneticeSRIcomputeretabletesmartphoneIT&Catac ciberneticincident de securitate

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live