Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Marţi, 29 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Septimiu Roman

27 Aprilie 2011
Vizualizari: 2684
Comentează add

O iniţiativă legislativă prin care se interzice comercializarea oricăror plante şi substanţe psihotrope a fost adoptată, miercuri, de Senat. Legea trebuie să treacă şi prin Camera Deputaţilor.

Legea privind interzicerea etnobotanicelor, adoptată de Senat

septimiu-roman

Deşi au făcut zeci de victime, mai ales printre tineri, în România, substanţele etnobotanice continuă să fie vândute în aşa-zisele "magazine de vise".

Comercianţii de plante cu proprietăţi halucinogene se folosesc de o mare lacună a legislaţiei şi anume, de faptul că numai 36 de substanţe sunt interzise în mod explicit, lista fiind actualizată periodic doar prin hotărâre de guvern.

Acest lucru le permite vânzătorilor să aducă pe piaţă noi substanţe, dar la fel de periculoase.

Tocmai, de aceea, o iniţiativă legislativă prin care se interzice comercializarea oricăror plante şi substanţe psihotrope a fost adoptată, miercuri, de Senat.

Iniţiatorul, senatorul Mario Oprea, a atras atenţia că depistarea aşa-numitelor "substanţe etnobotanice" este din ce în ce mai grea. 

"Substanţele de azi nu mai figurează pe liste, vânzându-se chiar ca stimulente pentru îngrijirea plantelor, iar cei care le consumă ştiu acest lucru. De asemenea, nu au mai fost importate din China, ci din Bulgaria, nemaifigurând astfel pe listă.

"Li s-a schimbat numele substanţelor, păstrându-se doar precursorii celor interzise, iarăşi, lucru care nu poate fi depistat. Consecinţele nu pot fi mai rele decât falimentarea acestor "magazine de vize", pe care nimeni nu le mai doreşte şi care au posibilitatea să câştige şi 200 de milioane de lei pe zi pe sănătatea acestor copii", a declarat Mario Oprea. 

Cercetarea ştiinţifică "ar putea fi afectată"

Reprezentantul guvernului, secretarul de stat Raed Arafat, a atras atenţia că generalizarea interzicerii oricăror substanţe, indiferent de destinaţie sau scopul activităţii, va afecta inclusiv cercetarea ştiinţifică. 

"Ar putea fi perturbate activităţi importante, cum ar fi procurarea martorilor necesari pentru analizarea drogurilor în laboratorul central de analiză a drogurilor", a declarat Raed Arafat 

Nici preşedintele Comisiei juridice, Toni Greblă, nu a susţinut propunerea legislativă. 

"Ea ar crea mai multă confuzie decât să clarifice, ea nu ar adăuga nimic la sistemul sancţionatoriu existent, astăzi, în legislaţia românească şi ar crea nişte interdicţii care ar fi de-a dreptul păgubitoare atât pentru economia României, cât şi pentru dereglarea unor activităţi care se desfăşoară de zeci de ani de zile în România", spune Toni Greblă. 

Ceilalţi senatori au subliniat că propunerea legislativă, care poate fi îmbunătăţită la Camera Deputaţilor, decizională, reprezintă un semnal politic faţă de tragediile care se produc zilnic. 

"Să rugăm şi ministerul sănătăţii să se implice în realizarea unui text juridic corect, în aşa fel încât să stopăm acest fenomen care este mai mult decât îngrijorător pentru generaţia tânără, pentru sănătatea acestei generaţii, altfel, ajungem într-un moment în care nu mai putem să intervenim ca să stopăm proliferarea lor", spune Ecaterina Andronescu, senator PSD.  

Votul senatorilor a fost aproape de unanimitate, 65 pentru, o abţinere, niciunul împotrivă.


Etichete produse etnobotanicedrogurisubstanţe halucinogenesenatlegecomercializare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live