Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: IN ZORI Duminică, 25 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

11 Martie 2022
Vizualizari: 404
Comentează add

Legea privind desfiinţarea SIIJ a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.

Legea privind desfiinţarea SIIJ, promulgată

florin-lepadatu

Sală de tribunal. Foto: Arhivă/Facebook.com.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Legea privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie a fost promulgată azi de Preşedintele Klaus Iohannis.

Documentul a fost votat luna trecută în parlament cu majoritatea deputaţilor şi senatorilor din coaliţia de guvernare, în timp ce opoziţia a reclamat că prevederile reprezintă doar o desfiinţare "de formă" a structurii, întrucât nu s-ar respecta recomandările partenerilor europeni şi ale Comisiei de la Veneţia.

Curtea Constituţională a respins o sesizare a USR pe acest subiect, argumentând între altele că avizele Comisiei de la Veneţia nu au caracter obligatoriu.


Consiliul Superior al Magistraturii a avizat pozitiv proiectul, dar şi în interiorul sistemului de justiţie au fost păreri diferite, în timp ce şefa instanţei supreme a susţinut soluţia de desfiinţare a Secţiei Speciale, iar reprezentanţii DNA au criticat faptul că sunt excluşi de la anchetarea dosarelor care-i privesc pe magistraţi.

Competentele secţiei vor fi preluate de Parchetul General şi de parchetele de pe lângă Curţile de apel, iar cauzele urmează sa fie instrumentate de procurori anume desemnaţi.


Etichete tribunaljustitie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live