Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Joi, 22 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulia Gherman

3 Mai 2017
Vizualizari: 1025
Comentează add

UDMR a cerut scoaterea cuvântului "naţional" din textul legii

Legea privind centenarul Marii Uniri a fost adoptată de Camera Deputaţilor

iulia-gherman

Foto: Arhivă.

În 2018, la o sută de ani de la Marea Unire, vor fi organizate manifestări în toată ţara şi vor fi acordate medalii, prin sprijinul financiar de la bugetul de stat. Decizia a fost luată astăzi în plenul Camerei Deputaţilor, care a adoptat o lege privind centenarul Marii Uniri.

Reporterul RRA Iulia Gherman relatează că grupul parlamentar al UDMR a susţinut în timpul dezbaterilor asupra proiectului de lege eliminarea din textul documentului a sintagmei 'naţional', precum şi respectarea promisiunilor din Declaraţia de la Alba Iulia cu privire la drepturile individuale şi colective ale minorităţilor naţionale.

Márton Árpád, deputat: "Acest text zice: Fiecare popor se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie, prin indivizi din sânul său şi fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare şi la guvernarea ţării, în proporţie cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc". 

De cealaltă parte, deputatul PNL, Andrei Daniel Gheorghe, a precizat că documentul legislativ face apel la unitatea naţională. Adoptarea proiectului de lege a fost susţinută şi de parlamentarii puterii.

Nicolae Dobrovici Bacalbaşa, deputat PSD: "Cred că totuşi o sută de ani care au trecut ar trebui să îi facă să înţeleagă că o populaţie majoritară românească în Ardeal şi care este precursoarte venirii lor în pustă, are anumite drepturi şi reprezintă o realitate obiectivă."

După votul din Camera Deputaţilor, legea va ajunge la preşedintele Klaus Iohannis, în vederea promulgării.


Etichete Legea centenarului Marii UniriCamera DeputaţilorUDMRMárton ÁrpádAndrei Daniel Gheorghe PNLNicolae Dobrovici BacalbaşaPSD

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live