Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Marţi, 04 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alina Stănuţă

8 Iulie 2020
Vizualizari: 260
Comentează add

Legea pentru alegerile locale, în dezbaterea Camerei Deputaților

alina-stanuta

  Foto: Arhivă.

Legea care stabilește că alegerile locale se vor desfășura la data de 27 septembrie intră astăzi în dezbaterea Camerei Deputaților, care este for decizional în acest caz. Proiectul de act normativ a fost adoptat, ieri, de Senat.

Reporter: Alina Stănuță - În timpul dezbaterilor din plen, senatorul UDMR Cseke Attila, unul dintre inițiatorii documentului, a arătat că proiectul a fost îmbunătățit cu propuneri susținute inclusiv de Autoritatea Electorală Permanentă. El explica faptul că s-a impus amendarea textului întrucât, printre altele, Ministerul Finanțelor nu a prevăzut în Legea bugetului de stat fonduri pentru alegeri.
 
Cseke Attila: Nu este normal, când știi că în 2020 se finalizează mandatele aleșilor locali și mandatul Parlamentului, să nu prevezi în Legea bugetului de stat resurse financiare pentru organizarea acestor alegeri. Trebuie să vină Parlamentul să prevadă aceste surse și trebuie să prevadă suma indemnizațiilor pentru membrii secțiilor de votare. Reporter: Senatorul PMP Dorin Bădulescu le-a atras atenția colegilor că documentul ridică probleme de neconstituționalitate.
 
Dorin Bădulescu: Prevederea introdusă prin amendamentul respectiv: "În prima etapă, Birourile Electorale ale  secţiilor de votare se completează cu reprezentanții partidelor politice, alianțelor politice sau organizațiilor aparținând minorităților naționale care au grup parlamentar în ambele camere ale Parlamentului" este o sintagmă neconstituțională. Vă avertizez că votăm un text vădit necondiționat, care va avea ca consecință o întârziere a alegerilor locale sau declararea datei, în condițiile în care acest text va fi declarat neconstitutional în viitor.
 
Reporter: Senatorii USR și PNL s-au obținut de la votul asupra acestui document. Liberalul Daniel Fenechiu critica modalitatea de lucru și atrăgea atenția că multe din amendamentele introduse la propunerea UDMR provin, de fapt, din proiectul guvernului pe aceeași temă, care a fost respins tot prin vot de senatori.
 
Realizator: Proiectul de lege trebuie adoptat până pe 19 iulie, astfel încât să fie respectate toate termenele legale pentru că alegerile locale să se poată desfăşura pe 27 septembrie.
 
(PH)
 

Etichete alegeri localeCamera Deputatilorlege(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live