Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE Sâmbătă, 30 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mihaela Enache

19 Iunie 2015
Vizualizari: 1422
Comentează add

Legea insolvenţei persoanelor fizice a fost promulgată joi de preşedintele Klaus Iohannis şi urmează să fie completată cu normele de aplicare până la sfârşitul anului.

Legea insolvenţei persoanelor fizice a fost promulgată

mihaela-enache

Foto: Arhivă.

Legea insolvenţei persoanelor fizice a fost promulgată joi de preşedintele Klaus Iohannis şi urmează să intre în vigoare spre sfârşitul anului.

Până atunci, legea, susţinută în parlament de toate partidele, va fi completată cu normele de aplicare.

Unul dintre principalele beneficii ale actului legislativ este acela că datornicilor de bună credinţă le oferă protecţie în faţa creditorilor, în primul rând, prin suspendarea deciziilor de executare silită pe perioada insolvenţei.

În principal, au fost stabilite măsuri de protecţie pentru cei care nu mai pot suporta creditele contractate.

De exemplu, procedura de executare silită nu poate fi începută şi orice astfel de procedură în curs se suspendă pe durata insolvenţei.

Se stopează şi acumulările de dobânzi, penalităţi sau majorări de întârziere - explica, imediat după adoptarea legii, unul dintre iniţiatori, deputatul PSD Ana Birchall, în emisiunea "Probleme la zi" de la Radio România Actualităţi.

Persoana care solicită intrarea în insolvenţă trebuie să se supună unui plan de rambursare pe cinci ani a datoriilor, sub supravegherea unui administrator al acestei proceduri.

Opoziţia a susţinut Legea insolvenţei persoanelor fizice, dar a atras atenţia că procedura ar putea fi prea complicată şi unele voci din sistemul bancar sau de analişti ai domeniului au exprimat îngrijorări cu privire la felul în care noile prevederi vor afecta fie relaţia dintre instituţiile de creditare şi clienţi, estimând că 800.000 de români ar putea fi în situaţia de a face apel la această procedură, fie activitatea instanţelor, cu un volum mare de noi dosare. 


Etichete Legea falimentului personal a fost promulgatăAna BirchallPSDplan de rambusareprocedură de insolvenţăexecutare silitădatornicicredite bancare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live