Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Bună dimineaţa, România! Miercuri, 20 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Răzvan Stancu

20 Ianuarie 2011
Vizualizari: 2656
Comentează add

Parlamentarii somalezi vor reformula o lege anti piraterie după ce iniţial aceasta a fost respinsă de către Parlament sub diferite pretexte. Piraţii sunt consideraţi "pază de coastă neoficială".

Legea anti piraterie a fost blocată de parlamentul somalez

razvan-stancu

"Paza de coastă somaleză". Foto Arhiva Reuters.

Parlamentarii somalezi reelaborează o lege antipiraterie după ce legislativul a refuzat să o aprobe, informează BBC.

Golul de putere lăsat de cele două decenii de război civil în Somalia au permis piraţilor să se dezvolte şi să ceară răscumpărări mari la trecerea navelor.

Unii parlamentari însă i-au descris ca pe nişte eroi care ţin departe vasele de pescuit străine de coastele somaleze, afirmând că aceştia acţionează ca o pază de coastă neoficială.

Un analist de la BBC spune că Somalia a avut zone bogate în peşte, însă anii de pescuit intens de către vasele străine au scăzut cantitatea piscicolă.

Vasele de pescuit din Taiwan şi Malaezia sunt printre cele care au exploatat intens bogăţia piscicolă, lăsând pescarii somalezi să se confrunte cu un viitor sumbru.

La începutul acestei săptămâni, Biroul Maritim Internaţional a anunţat că s-a înregistrat un număr record de ostatici, 1181 de marinari fiind capturaţi de piraţii somalezi, cei mai mulţi în largul coastelor somaleze.

Potrivit BBC, un studiu independent a descoperit că pirateria maritimă costă economia globală între 7 şi 12 miliarde de dolari pe an.

.
Dezbateri încinse


Comitetul de justiţie a parlamentului somalez a început să lucreze de joi la reformularea legii pentru ca apoi să o retrimită la parlament duminică.


Un reprezentant al comitetului a spus că este posibil ca elemente de drept maritim internaţional să fie adăugate la proiectul de lege.

Sesiunea de marţi a parlamentului somalez a fost plină de discuţii aprinse, unii parlamentari afirmând că „piraţii luptă împotriva navelor străine care jefuiesc apele teritoriale de peşte şi de alte resurse marine”, potrivit AFP.

Conform legii propuse, oricine este prins în flagrant de piraterie ar putea fi amendat între 50.000 de dolari şi 500.000 de dolari, precum şi o pedeapsă cu închisoarea între 5 şi 20 de ani.

În schimb unii parlamentari au cerut aplicarea pedepsei Sharia.

Autoritatea guvernului interimar somalez este limitată , ea poate controla doar câteva străzi din centrul capitalei, relatează BBC, arătând că acest guvern nu are capacitatea de a aresta piraţii care operează pe o arie de mii de kilometri în Oceanul Indian. 


Etichete Somaliapiraterievasepescuitostatici

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live