Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICA - Omul cu chitara (R) Luni, 17 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Claudia Marcu

20 Iulie 2010
Vizualizari: 1476
Comentează add

Comisia Europeană face apel la România, în ultimul raport privind Justiţia, să îşi onoreze obligaţiile prin identificarea mijloacelor legale care să reabiliteze puterile Agenţiei Naţionale de Integritate.

Legea Agenţiei Naţionale de Integritate, criticată de CE

claudia-marcu

Dacă până acum activitatea Agenţiei Naţionale de Integritate era evidenţiată la progrese, ultimul raport pe justiţie al Comisiei Europene vorbeşte de un pas înapoi.

Purtătorul de cuvânt al comisiei europene, Mark Gray a spus că decizia de luni a Curţii Constituţionale, care a a constatat neconstituţionalitatea Legii privind organizarea şi funcţionarea ANI, este o ocazie bună pentru adoptarea unei noi legi în conformitate cu angajamentele pe care România şi le-a luat la momentul aderării.

Comisia Europeană, a adăugat Mark Gray, face apel la România să îşi onoreze obligaţiile prin identificarea acelor mijloace legale care să reabiliteze puterile Agenţiei Naţionale de Integritate.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a mai spus că nu există un termen limită pentru aceste corecţii, însă presiunea publicului este suficientă pentru ca reformele să fie întreprinse. De asemenea, Comisia Europeană consideră că nu trebuie vorbit de sancţiuni, fiind în interesul României ca acest mecanism să fie dus la bun sfârşit.

"Observăm că autorităţile de la Bucureşti sunt hotarâte să aducă legea pe linia angajamenteleor. Să vedem cum putem merge mai departe, acum nefiind momentul să vorbim de sancţiuni” a subliniat Mark Gray, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.

Raportul formulează zece recomandări pentru România privind atât reforma sistemului judiciar, cât şi lupta împotriva corupţiei.

Câteva exemple:

  • Iniţierea unei analize independente a performanţei sistemului judiciar şi operarea modificărilor structurale necesare, inclusiv transferul magistraţilor, atunci când este cazul.

  • Corectarea legii ANI în conformitate cu angajamentele asumate la momentul aderării; agentia trebuie să fie eficientă în prevenirea şi pedepsirea corupţiei prin pronunţarea unei decizii cu caracter obligatoriu privind averile nesjustificate, pe baza cărora să poată aplica sancţiuni

  • În cazul achiziţiilor publice: evaluarea cadrului legislativ şi a atribuirii responsabilităţilor în ridul autorităţilor competenţe în ceea ce priveşte protejarea împotriva conflictelor de interese.

  • Consolidarea politicii generale anticorupţie, în special prin coordonare la nivel înalt

 

În cazul Bulgariei, pentru prima dată într-un raport anual se menţionează susţinerea politică a reformelor şi intensificarea progreselor în lupta împotriva crimei organizate şi a corupţiei la nivel înalt.

 

Citiţi aici raportul pe justiţie al Comisiei Europene.

 


Etichete Mark GrayANICurtea ConstituţionalăRomâniaComisia Europeană

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live