Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - SUCCESELE MUZICII ROMÂNEŞTI Sâmbătă, 16 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alina Bordeiaşu

28 Noiembrie 2018
Vizualizari: 467
Comentează add

Senatul a adoptat, în calitate de primă Cameră sesizată, un proiect de lege pentru facilitarea adopţiilor.

Lege pentru facilitarea adopţiilor

alina-bordeiasu

Foto:pixabay.com

Procedurile de adopţie sunt simplificate, iar temenul în care un copil poate fi adoptat este redus semnificativ, potrivit unui proiect de lege adoptat astăzi de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată. Iniţiativa legislativă, susţinută de toate partidele, introduce şi noi stimulente pentru familiile adoptive.

Potrivit documentului, se elimină căutarea rudelor de până la gradul 4 înainte de a declara un copil adoptabil, aşa cum se întâmplă în prezent. În plus, în situaţia în care au trecut şase lui şi părinţii fireşti sunt de negăsit sau în cazul în care odată identificaţi, aceştia refuză să colaboreze cu autorităţile, iar timp de şase luni nu întreprind niciun demers în vederea integrării copilului în familie, acordul lor devine implicit.

De asemenea, copilul înregistrat cu părinţi necunoscuţi este declarat adoptabil în 30 de zile de la eliberarea certificatului de naştee.

Robert Cazanciuc, senator PSD: E un proiect care corespunde unor nevoi reale, nu numai de a proteja copilul, ci de a face un mecanism flexibil în aşa fel încât adopţia să nu fie doar fructul interzis, să nu ne trezim cu copii care stau în diverse forme de protecţie, deşi sunt părinţi care ar vrea să îi ia.

Proiectul a fost votat şi de opoziţie. Senatorul USR, Radu Mihail, atrăgea însă atenţia că ar fi fost necesare mai multe dispoziţii pentru românii din străinătate care doresc să adopte un copil.

Radu Mihail: Regretăm că nu sunt mai multe prevederi care să ajute românii care vor să adopte, dintre cei care trăiesc în afara graniţelor ţării, dar vom continua să luptăm pentru ca această categorie de compatrioţi să poată şi ei să ajute copiii din România.

Proiectul de lege va fi trimis Camerei Deputaţilor, for decizonal în acest caz.


Etichete legefacilitareadopţii

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live