Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: IN ZORI Duminică, 28 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cătălin Gomboş

17 August 2015
Vizualizari: 1122
Comentează add

Legea promulgată ieri de Abdel Fattah al-Sisi prevede înfiinţarea unor tribunale speciale pentru persoanele implicate în acte de terorism.

Lege antiterorism, promulgată de preşedintele Egiptului

catalin-gombos

Islamişti radicali. Foto: captură youtube.com.  

Preşedintele egiptean, Abdel Fattah al-Sisi, a promulgat ieri o lege anti-terorism menită să impulsioneze lupta împotriva militanţilor islamişti, care de doi ani poartă o campanie sângeroasă împotriva forţelor de securitate. 
 
Legea a fost criticată, însă, de comunitatea internaţională, întrucât ar limita şi libertatea de exprimare.  
 
Legea promulgată ieri de Abdel Fattah al-Sisi prevede înfiinţarea unor tribunale speciale pentru persoanele implicate în acte de terorism, care riscă pedepse drastice mergând de la 10 ani de închisoare, pentru apartenenţa la un grup terorist, până la sentinţa capitală. 
 
Abdel Fattah al-Sisi a anunţat adoptarea unor măsuri legale drastice, după ce procurorul-şef al Egiptului a fost ucis într-un atac cu bombă luna trecută. 
Legea promulgată ieri a fost criticată, însă, pentru că le oferă imunitate forţelor de ordine care utilizează forţa împotriva celor suspectaţi de terorism, dar şi pentru că ar limita libertatea de exprimare - jurnaliştii care ar pune la îndoială varianta autorităţilor cu privire la atacuri teroriste urmând a fi amendaţi. 
Reuters precizează că, iniţial, jurnaliştii riscau să fie condamnaţi la închisoare, însă legea a fost modificată ca urmare a presiunilor comunităţii internaţionale. 
 
Egiptul se confruntă de doi ani cu o insurecţie a militanţilor islamişti, care sunt activi în principal în Peninsula Sinai, din estul ţării. Sute de membri ai forţelor de securitate au fost ucişi în atacuri ale jihadiştilor, care şi-au anunţat apartenenţa la gruparea Statul Islamic. 
 
Violenţele s-au intensificat după ce armata, condusă la vremea respectivă de Abdel Fattah al-Sisi, l-a îndepărtat de la putere pe preşedintele Muhammad Mursi, în 2013, şi a interzis organizaţia din care făcea parte acesta - Fraţii Musulmani. 
 

Fraţii Musulmani sunt islamişti moderaţi care neagă legăturile cu grupările jihadiste, însă autorităţile îi acuză de implicare în atacuri teroriste. 


Etichete Preşedintele egipteanAbdel Fattah al-Sisilupta împotriva militanţilor islamiştiforţele de securitateFraţii MusulmaniMuhammad Mursi,

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live