Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Luni, 30 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Gavrilă

9 Noiembrie 2016
Vizualizari: 850
Comentează add

Ministrul de externe, Lazăr Comănescu s-a întâlnit, la Bucuresti, cu omologului sau iranian Mohammad Javad Zarif.

Lazăr Comănescu: Iranul - un rol important în combaterea terorismului

carmen-gavrila

Foto: mae.ro

Ministrul de externe, Lazăr Comănescu a promis astazi, la Bucuresti, omologului sau iranian Mohammad Javad Zarif ca Romania va contribui la eforturile UE de a sprijini Iranul sa isi asume un rol substanțial în Orientul Mijlociu în lupta împotriva terorismului dar si in rezolvarea crizelor din regiune. Lazar Comanescu si Javad Zarif au discutat despre o viitoare claborare economica in transporturi, energie, petrol şi gaze naturale, agricultură, cercetare științifică, cultură şi educaţie. De altfel, ministrul iranian al transporturilor va face o vizita la Bucuresti in perioada urmatoare. Cei doi diplomati au au semnat astazi un memorandum care prevede organizarea de consultări periodice şi unul privind eliminarea obligativității vizei pentru cei care au pașapoarte de serviciu, masura menita sa încurajeze mobilitatea și creșterea prezenței oamenilor de afaceri din cele doua tari.

Dupa semnarea acordului cu comunitatea internaţională prin care au fost ridicate o parte dintre sanctiunile internationale impotriva Iranului, Teheranul pare sa se bucure de iesirea din izolare. Insa, ramane de vazut daca atitudinea Statelor Unite va inregistra o schimbare fata de Iran, odata cu noul presedinte Donald Trump care, in campania electorala, a amenintat ca fie va anula acordul nuclear cu Iranul fie il va renegocia. In plus, alegerile au adus si un Congres dominat de republicani, care s-au opus constant acestui acord. La o intrebare Radio Romania privind rezultatul alegerilor americane, ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif a declarat ca Iranul, are ca norma de politica externa, sa nu se implice in treburile interne ale altor tari si ca acordul nuclear trebuie respectat:

"In conditiile in care Iranul si SUA nu au relatii diplomatice oficiale, este important ca viitorul presedinte sa inteleaga realitatile lumii de astazi si ca este obligat sa respecte acordurile si angajamentele multilaterale ale Statelor Unite. Si comunitatea internationala asteapta ca SUA sa isi respecte obligatiile" a declarat ministrul iranian de externe.

Vizita ministrului iranian de externe la Bucuresti a avut loc la jumatate de an de la cea a sefului diplomatiei romane la Teheran. De altfel, Lazar Comanescu a insistat pe rolul pe care il poate juca Iranul in rezolvarea crizelor din orientul Mijlociu dar si impotriva terorismului. Asta in conditiile in care, organziatia terorista Daesh este considerata la Teheran, drept dusmanul numarul 1 al Iranului in acest moment, in special din cauza ca musulmanii siiti sunt victime predilecte si desemnate din start ale teroristilor suniti din Daesh iar Iranul este o tara predominant siita. De altfel, ministrul Mohammad Javad Zarif, a sustinut si o prelegere despre cauzele terorismului si extremismului. El a argumentat ca Occidentul si Orientul MIjlociu isi impart vina pentru faptul ca secolul 21 este marcat de aceste fenomene. Javad Zarif a explicat ca la radacina terorismului si radicalismului este o combinatie intre lipsa de speranta si excluziune in cazul tinerilor europeni, interventiile militare straine in Orientul Mijlociu care au creat resentimente puternice, esecul statelor din Orientul Mijlociu de a raspunde asteptarilor fundamentale ale cetatenilor lor si aparitia unei ideologii bazate pe religie, ura si respingerea oricaror diferente. Ministrul Zarif a precizat ca desi este nevoie si de interventii in forta, pentru criza generala din orientul Mijlociu si in special conflictele din Siria si Yemen, nu exista o solutie strict militara. La o intrebare Radio Romania privind o posibila solutie pentru Siria, ministrul iranian de externe a explicat ca e nevoie de o schimbare radicala a abordarii politice care sa nu fie concentrata pe persoana lui Bashar al Assad:

"Daca se pune accentul de indivizi si personalitati se ajunge intr-un punct mort. Asta pentru ca problema unor indivizi anume nu poate fi rezolvata inainte de rezolvarea chestiunii institutionale. Vorbind de viitorul Siriei, daca puterea este impartita si nu e concentrata in mainile unui singur individ si a unei singure institutii, atunci pierderea sau castigarea acelei pozitii sau acelei institutii nu va mai insemna totul. Mai intai sa discutam asta si abia apoi despre viitorul diverselor persoane. Cred ca asta trebuei sa faca sirienii insisi, dar restul lumii sa ii ajute" a spus Javad Zarif.

Ministrul iranian de Externe, Javad Zarif a mai precizat ca, in lipsa unei solutii politice si doar cu mijloace militare din exterior, organizatia terorista Daesh pierde teritoriu fizic in Siria dar este foarte posibil sa castige in popularitate.


Etichete ministrul de externeLazăr ComănescuIranMohammad Javad Zarif

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live