Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Luni, 28 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Diana Surdu

9 Ianuarie 2019
Vizualizari: 664
Comentează add

Plângerea vizează incalcarea mai multor drepturi prevăzute în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului privind revocarea din funcţia de procuror şef al DNA în urma deciziei CCR

Laura Codruţa Kövesi a depus o plângere la CEDO

diana-surdu

 

Laura Codruţa Kövesi a contestat în luna decembrie 2018 revocarea sa din functie in iulie anul trecut. Potrivit Parchetului general plângerea vizează incalcarea mai multor drepturi prevăzute în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului în ceea ce priveşte revocarea din funcţia de procuror şef al DNA în urma  Deciziei din 30 mai 2018 pronunţată de Curtea Constituţională.

Laura Codruţa Kövesi susţine că, prin decizia sa, Curtea Constituţională a hotărât revocarea din funcţie, deşi nu a avut calitatea de parte în conflictul soluţionat de instanţa constituţională, nu a fost citată în faţa judecatorilor constituţionali şi nu a avut posibilitatea de a avea cel puţin calitatea de "intervenientă" pentru a exprima un punct de vedere în apărarea sa.

Kövesi arată ca decizia Curţii Constituţionale nu a putut fi contestată, inexistenţa unei căi de atac fiind stabilită de însăşi motivarea Deciziei Curţii Constituţionale. Ea a reclamat şi faptul că nu există în dreptul intern un temei de drept prin care să poată fi exercitată o cale de atac împotriva Deciziei Curţii Constituţionale  din 30 mai 2018.

Fostul şef al DNA susţine că nu au fost respectate garanţiile unui proces echitabil sub aspectul accesului la un tribunal, având în vedere că nu există în dreptul intern "un recurs efectiv" la măsurile disciplinare dispuse de ministrul justiţiei şi decise de Curtea Constituţională printr-o decizie definitivă.


Etichete KövesiCurtea ConstitutionalaConvenţia Europeană a Drepturilor OmuluiDNAcale de atacrecursCEDO

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live