Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ - continuare Sâmbătă, 24 August

Cele mai citite

Articole recente

Autor

Răzvan Stancu

19 Septembrie 2012
Vizualizari: 4146
Comentează add

Invitatul ediţiei Actualitatea în Dezbatere este directorul Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei", Nicolae Zamfir.

Laser de cea mai mare putere din lume, în România Laser de cea mai mare putere din lume, în România - Conține audio

razvan-stancu

Academician Nicolae Zamfir, directorul Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara. Foto: Agerpres.

Istoria proiectul laserului de cea mai mare putere din lume a început prin anul 2005-2006, când comunitatea cercetătorilor în Fizica laserelor din Europa, s-au gândit să construiască un laser de 1.000 de ori mai puternic, decât orice laser existent în lume, în acel moment, spune directorul Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei", Nicolae Zamfir.

În România se va construi un centru de cercetare care va adăposti doi laseri cu o putere care încă nu există pe Terra - 10 petawatt.

Proiectul a fost trecut pe lista de proiecte majore, infrastructuri majore în Europa de către Comisia Europeană.

"Sunt aproximativ 50 de proiecte mari, din toate domeniile ştiinţei şi cercetătorii din domeniul laserului din Europa, au reuşit să introducă, pe această listă, şi acest proiect numit Extreme Light Infrastructure (ELI), deci Proiectul Lumină Extremă", a declarat directorul nstitutului de Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei".

Comisia Europeană a finanţat un proiect denumit "Fază Pregătitoare, Preparatory Phaze" la care au participat 13 ţări, 40 de instituţii.

Din România a participat Institutul Naţional pentru Fizica Laserelor, Plasmei şi Radiaţiei, "institut care este tot la Măgurele, de fapt institutul-frate sau soră al Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară provenind din aceeiaşi părinţi din acelaşi institut de fizică atomică, care a fost înfiinţat în urmă cu 50-60 de ani, deci laseriştii de la noi din ţară sunt cei care au intrat în această discuţie despre un laser foarte puternic şi tot ei au venit cu ideea să încercăm să ne unim eforturile şi să depunem candidatura", a spus Nicolae Zamfir.

Audio: Emisiunea "Actualitatea în Dezbatere", invitaţi directorul Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei", Nicolae Zamfir şi jurnalistul de ştiinţă, Alexandru Mironov. Realizator, Alexandra Andon.

Proiectul ELI - Extreme Light Infrastructure - are trei componente, cea românească este dedicată în esenţă cercetărilor nucleare.

Mai există o componentă în Ungaria şi una în Cehia, fiecare cu câte un singur laser.

Cumulând experienţa din cele trei ţări la un moment dat se va decide trecerea la o etapă superioară, laserul de 200 de petawatt.

180 de milioane de euro pentru proiectul ELI

Marţi, Comisia Europeană a anunţat aprobarea finanţării cu 180 de milioane de euro în actualul exerciţiu bugetar.

Vor mai veni alte 113 milioane în bugetul următor. Comisia acoperă 83% din finanţarea pentru acest proiect ales printre cele câteva zeci de mari proiecte de infrastructură de cercetare care sunt în construcţie în Europa cu bani comunitari şi cofinanţarea părţilor interesate, informează redactorul RRA, Simina Botar.

Potrivit directorului general al IFINHH, academicianul Victor Nicolae Zamfir, la ELI se lucrează deja de anul trecut.

La echipamentele de înaltă tehnologie, care înseamnă laserii de mare putere şi partea de sistem de fascicul gama, probabil că vor fi asociaţii de companii mari din străinătate; nu ştiu cât vor apela la tehnologiile româneşti. Va fi cea mai mare construcţie din Europa la care energia se va asigura neconvenţional", a spus Nicolae Zamfir.

Potrivit directorului general al IFINHH, centrul de cercetări ştiinţifice va implica 250 de cercetători. Toate posturile vor fi scoase la concurs internaţional.

"Sperăm să fie cât mai mulţi români, dar asta nu înseamnă că nu vor fi şi străini. Sunt tineri români care deja sunt la studii în străinătate şi sperăm să se întoarcă, mai tineri sau mai în vârstă, şi, de asemenea, tineri cercetători din alte state. Nu trebuie să fie fluxul de creiere numai de la Est la Vest, trebuie să-l echilibrăm, acest flux", a afirmat Nicolae Zamfir.

Directorul general al IFINHH a afirmat că în cadrul componentei româneşti a proiectului, "vor fi folosite metodele şi mijloacele fizicii nucleare pentru a caracteriza interacţia acestui laser de mare putere cu materia, apoi vor fi studii de fizică nucleară fundamentală, pentru că avem un mijloc nou de a investiga nucleul care înseamnă interacţia electromagnetică, şi sunt previzionate o serie întreagă de cercetări aplicative în diverse domenii ale economiei cum ar fi medicina, industria".


Etichete lasernuclearHoria HulubeiNicolae ZamfirELIMăgureleComisia Europeanăpetawatt

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live