Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: LA DISPOZIŢIA DVS. Vineri, 28 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ioana Dogaru

25 Octombrie 2012
Vizualizari: 1339
Comentează add

Explorarea soluţiilor pentru a interzice o ediţie originală a "Mein Kampf" nu împiedică tipărirea unei versiuni adnotate a cărţii, potrivit ministerului bavarez al Culturii.

Landul Bavaria vrea să împiedice reeditarea "Mein Kampf"

ioana-dogaru

Ministrul Culturii din Bavaria, Ludwig Spaenle. Foto: Reuters.

Landul german Bavaria, care deţine drepturile asupra volumului "Mein Kampf", a anunţat, miercuri, că se află în căutarea unor soluţii juridice pentru a împiedica reeditarea liberă în Germania a celebrei cărţi scrise de Adolf Hitler, ce va intra în domeniul public la sfârşitul anului 2015, informează Mediafax.

Acest anunţ a fost făcut după vizita efectuată în Israel de şeful guvernului landului , conservatorul Horst Seehofer (CSU, Uniunea Creştin-Democrată), şi de ministrul Culturii din acest land, Ludwig Spaenle, informează AFP.

Interlocutorii lor israelieni s-au declarat revoltaţi de ideea că acest text va putea fi repus în vânzare în librăriile germane, a declarat pentru revista Cicero preşedinta comunităţii evreieşti din Munchen, Charlotte Knobloch, care i-a însoţit pe cei doi politicieni germani.

Explorarea soluţiilor pentru a interzice o ediţie originală a volumului "Mein Kampf" nu împiedică tipărirea unei versiuni adnotate a cărţii, potrivit unui purtător de cuvânt al ministerului Culturii.

Ministerul Finanţelor din Bavaria, care deţine, de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, drepturile asupra volumului, intenţionează să îl republice, într-o versiune însoţită de comentarii ale unor istorici.

"Mein Kampf" ar urma să fie republicat în 2015, înainte de intrarea volumului în domeniul public, la 70 de ani de la sinuciderea lui Adolf Hitler.

Cartea "Mein Kampf", scrisă de Adolf Hitler în timp ce se afla în închisoare, în 1924, după o tentativă de puci, nu este interzisă de legea germană.

Însă ministerul bavarez veghează cu stricteţe ca acest volum să nu fie reeditat, pentru a evita eventuala lui exploatare de către grupările neonaziste.

"Mein Kampf", care promovează ideologia nazistă şi ura rasială, intră în domeniul public la 1 ianuarie 2016, la 70 de ani de la moartea lui Adolf Hitler

Numeroşi jurişti, istorici, filosofi şi editori solicită aplicarea unui "marcaj" cu caracter universal şi lămuritor, la fel ca pentru ţigarete şi alcool, care să însoţească difuzarea volumului "Mein Kampf" de Adolf Hitler.


Etichete Mein KampfBavariaGermanianazism

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live