Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Tatal nostru * Imnul national Sâmbătă, 05 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Dana Onel

21 Aprilie 2016
Vizualizari: 1534
Comentează add

”Lada de zestre a bunicii” nu va dispărea, cel puţin în comuna teleormăneană Izvoarele.

Lada de zestre a bunicii Lada de zestre a bunicii - Conține audio

dana-onel

Pentru ca meştesugurile tradiţionale să nu se piardă, copii din Izvoarele, organizaţi în Consiliul Local al Copiilor au iniţiat proiectul ”Lada de zestre a bunicii”. Concret, au organizat ateliere de lucru, unde au invitat bătrâne din sat care mai ştiu să toarcă sau să lucreze la razboiul de ţesut, dar şi mesteri în împletutul cosurilor şi confecţionatul căciulilor.

Astfel, copii au învăţat la rândul lor să coasă, să toarcă sau să împletească coşuri din răchită. Obiectele tradiţionale realizate de ei au fost expuse în muzeul din localitate, amenajat în sediul unei foste şcoli. Tot aici, învăţătoarea pensionară Vasilica Ion a adunat de la femeile din sat zeci de obiecte vestimentare vechi, de ornament dar şi obiecte folosite în gospodărie care zăceau prin podurile caselor.

Acum, razboiul de ţesut, masa din lemn cu trei picioare, costumele populare purtate de fete la hore, dar şi maramele şi fotografiile vechi sunt expuse la loc de cinste astfel încât această parte din istoria locului să nu fie uitată.


Etichete tradițiimeșteșuguriTeleormanIzvoarele

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live