Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: M3 - MUZICA DE LA 3 Vineri, 05 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mihaela Enache

30 Octombrie 2015
Vizualizari: 714
Comentează add

Statele Unite şi aliaţii săi se aşază la masa negocierilor cu reprezentanţi ai regimului de la Damasc şi principalii susţinători - Rusia şi Iranul.

La Viena au loc primele discuții pe tema crizei siriene

mihaela-enache

Secretarul de Stat american John Kerry (stânga) şi ministrul afacerilor externe rus Serghei Lavrov. Foto: 204.130.176.200.

La Viena au loc azi primele discuţii pe tema crizei siriene, la care participă toate ţările care susţin părţile aflate în conflict.

Statele Unite şi aliaţii săi se aşază la masa negocierilor cu reprezentanţi ai regimului de la Damasc şi principalii susţinători - Rusia şi Iranul.

Secretarul General al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, a făcut apel la ţările participante să dea dovadă de flexibilitate - iar ca răspuns cei implicaţi şi-au arătat disponibilitatea de a accepta parteneri de dialog refuzaţi până acum.  

Este de notat, mai întâi, că discuţiile diplomatice au loc în timp ce agenţiile internaţionale de presă relatează despre noi victime.

Cel puţin 40 de persoane au murit dimineaţă în Siria, lângă Damasc, ca urmare a unui tir cu rachete al forţelor guvernamentale asupra rebelilor; alţi peste 20 de refugiaţi, printre care copii, s-au înnecat în timp ce încercau să traverseze Marea Egee, spre Europa.

În acest context au început negocierile de azi cu Iranul, pentru prima dată printre participanţi, după ce Statele Unite au acceptat prezenţa reprezentanţilor Teheranului, partener al regimului de la Damasc.

Rusia - un alt susţinător al lui Bashar al-Assad, a înaintat, la rândul său, o listă cu grupările siriene din opoziţie, pe care este dispusă să le accepte la dialogul pentru o soluţie diplomatică la conflict şi s-a declarat deschisă la o extindere a acestei liste.

Analiştii internaţionali comentează un posibil scenariu, care ar viza o perioadă de tranziţie,  în care s-a decide rolul contestatului preşedinte sirian, însă toţi cei implicaţi sunt de acord că negocierile vor fi dificile şi de durată.

Întâlnirea, în desfăşurare, de la Viena, fiind considerată doar un prim pas dintr-un drum foarte lung.


Etichete Vienaprimele discuții pe tema crizei sirieneSiriaSUARusiaIranArabia Saudită

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live