Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: INTRE SACRU SI PROFAN Miercuri, 22 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski, Moscova

30 Ianuarie 2018
Vizualizari: 734
Comentează add

Franţa şi Marea Britanie nu vor participa la negocierile inter-siriene de la Soci şi au spus că discuţiile ar trebui să facă parte din procesul mediat de ONU

La Soci, încep astăzi, negocierile inter-siriene organizate de Rusia

alexandru-beleavski-moscova

 

Participanţii la Congresul pentru dialog naţional în Siria, organizat de Rusia, au sosit în staţiunea Soci de la Marea Neagră, unde astăzi, are loc reuniunea plenară.

Partea rusă contează pe o prezenţă de 1.500 - 1.600 de persoane, reprezentând, colectiv sau individual, guvernul şi opoziţia moderată. Forumul este boicotat însă de Comitetul pentru negocieri, ce reprezintă opoziţia unită siriană la negocierile de la Geneva sub egida ONU. Vor lipsi probabil şi formaţiunile kurzilor sirieni atât din cauza opoziţiei Ankarei, cât şi a faptului că Rusia şi-a dat acordul pentru intervenţia militară turcă împotriva miliţiilor kurde din nordul Siriei.

Reprezentantul Kremlinului pentru reglementarea conflictului sirian, Aleksander Lavrentiev, a declarat că o parte a opoziţiei unite, respectiv din cadrul aşa-numitelor platforme Moscova şi Cairo, ca şi ai kurzilor sirieni, în calitate personală, vor fi totuşi prezenţi.

Kremlinul nu consideră însă că absenţa majorităţii opoziţiei va reduce importanţa congresului, pe care îl consideră un pas important în procesul de reglementare a conflictului.

Moscova a notat ca foarte importantă participarea la congres a emisarului special ONU, Staffan de Mistura, coordonatorul negocierilor de la Geneva, subliniind vă forumul de la Soci este complementar şi nu alternativa acestui proces.

Discuţiile se vor referi la actuala situaţie din Siria şi organizarea post conflict a ţării arabe, elaborarea noii constituţii şi alegerile organizate pe baza acesteia. Participanţilor li se va propune să desemneze reprezentanţi într-o comisie constituţională şi să adopte o declaraţie politică şi un apel adresat comunităţii internaţionale de a ajuta la reconstrucţia Siriei. 

Agenţia Reuters scrie că puterile occidentale şi unele state arabe cred că reuniunea de la Soci este o încercare a Rusiei de a crea un proces de pace separat, care ar submina eforturile ONU şi ar crea condiţiile pentru o soluţie a conflictului sirian favorabilă preşedintelui Bashar al-Assad şi aliaţilor săi, Rusia şi Iranul. Pe de altă parte, secretarul general ONU, Antonio Guterres s-a arătat încrezător că reuniunea de la Soci va fi o contribuţie importantă pentru relansarea negocierilor de pace de la Geneva, mediate de Naţiunile Unite.


Etichete Congresul pentru dialog naţional în SiriaSociONUGenevaAleksander LavrentievStaffan de MisturaBashar al-AssadAntonio Guterres

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live