Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Luni, 25 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

3 Martie 2019
Vizualizari: 439
Comentează add

În Franţa au continuat, ieri, protestele organizate de aşa-numita mişcare a vestelor galbene, însă prezenţa la acestea a continuat să scadă.

La scară mai redusă, în Franţa au continuat protestele vestelor galbene

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

Protestele ”Vestelor Galbene” de la Paris, decembrie 2018. Foto: Arhivă/ Daniela Coman.

În Franţa au continuat, ieri, protestele organizate de aşa-numita mişcare a vestelor galbene, însă prezenţa la acestea a continuat să scadă.

Protestatarii - care ies în stradă de la mijlocul lunii noiembrie - au dorit să arate că rămân mobilizaţi, cu două săptămâni înaintea încheierii unei mari dezbateri naţionale, lansate de preşedintele Emmanuel Macron, ca răspuns la această mişcare. 

39.000 de persoane au ieşit în stradă la nivel naţional şi aproape 4.000 la Paris, potrivit cifrelor anunţate de Ministerul de Interne.

Cu o săptămână în urmă, participarea a fost de peste 46.000 de persoane, dintre care 8.000 la Paris, apreciată drept o revigorare a mobilizării.

La Paris, un marş de aproape cinci ore s-a desfăşurat într-o atmosferă calmă, sub stricta supraveghere a forţelor de ordine, iar la final manifestanţii s-au dispersat fără incidente.

Unele izbucniri de violenţă au avut loc la Nantes, Toulouse şi Bordeaux, care au încetat însă destul de repede la intervenţia poliţiei şi a echipelor desemnate cu menţinerea ordinii de către chiar vestele galbene.

Au fost făcute câteva zeci de arestări, fie pentru că asupra unor indivizi au fost descoperite obiecte interzise la adunările publice, fie din cauza unui comportament agresiv la adresa forţelor de ordine.

Manifestaţiile s-au desfăşurat în aceeaşi notă consacrată de acum, cu sloganuri împotriva preşedintelui Emmanuel Macron, a guvernului şi a poliţiei, precum şi cu afirmarea revendicărilor de dreptate socială şi fiscală.

De câteva săptămâni, aceste proteste au început să fie respinse tot mai mult de opinia publică.

Francezii consideră că au durat deja prea mult şi că vestele galbene ar trebui să înceteze după trei luni de manifestaţii încheiate aproape fără excepţie cu confruntări de stradă şi distrugeri, care au păgubit oraşele de zeci de milioane de euro.


Etichete protestefrantaveste galbene

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live