Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ Luni, 16 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ilie Pintea

13 Septembrie 2017
Vizualizari: 1169
Comentează add

După stingerea incendiului autorităţile judeţene monitorizează calitatea apei în condiţiile în care pârâul Orăştie a fost afectat pe o porţiune de circa 3 kilometri

La Orăştie cele 300 de familii evacuate s-au întors acasă

ilie-pintea

 

Autorităţile din Hunedoara monitorizează impactul pe care incendiul de la Orăştie l-ar fi putut avea aspura mediului. Deocamdată, din măsurători reiese că pericolul în privinţa poluării aerului ar fi scăzut, însă concentraţiile de substanţe toxice identificate în pârâul din apropiere rămân îngrijorătoare.

La faţa locului, lupta cu focul s-a dovedit dură pe parcursul celor două zile, dar acum, că incendiul a fost lichidat şi riscurile majore s-au atenuat, cele 300 de familii evacuate aseara, s-au întors acasă. 

Corespondentul RRA Ilie Pintea relatează că echipe ale ISU Hunedoara încă monitorizează locul evenimentului pentru eventualitatea că ar mai exista alte focare.

Din cauza materialelor chimice inflamabile care au generat incendiul, impactul asupra mediului este unul major, iar pârâul Orăştie, care trece chiar pe lângă fabrica respectivă, a fost afectat pe o porţiune de 3 km. Autorităţile judeţene continuă monitorizarea calităţii apei şi au luat primele măsuri pentru limitarea poluării. 

Prefectul judeţului Hunedoara, Fabius Kiszely: "Continuăm cu recoltarea probelor de apă, ceea ce înseamnă afectarea faunei din zona de interes. Pe cursul râului Mureş deja sunt instalate baraje de retenţie a suspensiilor sau a peliculei de uleiuri volatile şi analizele de ultim moment pe care le avem ne arată o scădere a concentraţiilor depăşite în apă."

Intervenţia fost deosebit de dificilă pentru pompieri, care au avut şi echipaje în sprijin din trei judeţe învecinate. Claudiu Achim, prim-adjunct al inspectorului-şef de la ISU Hunedoara:

"A fost, într-adevăr, un incendiu care s-a manifestat deosebit de violent şi datorită intensităţii flăcărilor, dar şi datorită duratei în care s-a manifestat, fiind vorba de aproape 12 ore în care flăcările nu au dat semne de regres nicio secundă."

În următoarea săptămână, Garda de mediu va monitoriza din oră în oră calitatea aerului în zonă, dar nu există concentraţii periculoase în atmosferă şi cele peste 300 de familii evacuate aseară s-au întors de dimineaţă în locuinţe.

Cauzele incendiului nu se cunosc deocamdată, iar Prefectura a dispus constituirea unui comitet de investigare a evenimentelor majore care se va activa pe viitor în situaţii precum aceasta.


Etichete incendiuOrăştieISU Hunedoaraautorităţile judeţene

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live