Ascultă Radio România Actualitaţi Live

La nivel regional decalajul în domeniul inovării "se măreşte"

Suedia se plasează pe primul loc în UE la capitolul inovare şi cercetare cu cele mai mari investiţii în domeniu. În clasament urmează Danemarca, Germania şi Finlanda.

Euranet Plus.

Articol de Adriana Leu, 07 Martie 2014, 08:32

Comisia Europeană a dat publicităţii rezultatele tabloului de bord al Uniunii Inovării 2014.

Raportul Executivului European arată că la nivel regional decalajul în domeniul inovării se măreşte.

Suedia se plasează pe primul loc în UE la capitolul inovare şi cercetare cu cele mai mari investiţii în domeniu. În clasament urmează Danemarca, Germania şi Finlanda.

Executivul european atrage, însă, atenţia că performanţele din sector au scăzut în aproape o cincime dintre regiunile blocului comunitar.

Situaţia este mai bună acum faţă de anul precedent în primul rând în Portugalia, Estonia şi Letonia, în timp ce România şi Bulgaria sunt considerate inovatoare modeste.

În aceste state realizările în domeniu fiind mult mai reduse decât media înregistrată la nivelul UE.

Audio: La nivel regional decalajul în domeniul inovării "se măreşte".

Comisia apreciază că Austria, Belgia, Cipru, Franţa, Irlanda, Luxembourg, Olanda şi Marea Britanie, ţări cu performanţe deasupra mediei sau apropiată de cea a blocului comunitar, pot fi considerate adepte ale inovării.

Sub media performanţelor Uniunii şi apreciate ca inovatoare moderate sunt: Croaţia, Cehia, Grecia, Ungaria, Italia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, Slovacia şi Spania.

Potrivit Comisiei Europene ţările inovatoare înregistrează rezultate bune pe toate palierele, de la sistemele de eudcaţie superioară şi de cercetare până la efectele inovării în economie.

Raportul mai precizează că la nivel mondial Coreea de Sud, Statele Unite ale Americii şi Japonia se află peste nivelul de performanţă al blocului comunitar.

Tabloul de bord al Uniunii inovării are la bază 25 de indicatori grupaţi în trei mari categorii, elemente care permit inovarea, activităţile desfăşurate de întreprinderi şi beneficiile asupra economiei.

Comisarul european pentru industrie, Antonio Tajani a declarat că inovarea rămâne o prioritate în condiţiile în care obliectivul de politică industrială este ca până în 2020 cel puţin 20% din PIB Uniunii să fie generat de industria producătoare.

La rândul său, comisarul pentru cercetare, inovare şi ştiinţă a arătat că bugetul de aproape 80 de miliarde de euro, alocat pentru următorii 6 ani, prin noul program de cercetare şi inovare orizont 2020, va ajuta Europa să-şi îmbunătăţească performanţele.