Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: OBIECTIV ROMANIA Luni, 25 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski, Moscova

16 Aprilie 2018
Vizualizari: 461
Comentează add

Consiliul Dumei de Stat va discuta astăzi proiectul de lege privind contramăsurile Moscovei la ultimul val de sancţiuni americane şi împotriva măsurilor similare luate de alte ţări

La Moscova, şedinţă extraordinară a Consiliului Dumei de Stat

alexandru-beleavski-moscova

 

Consiliul Dumei de Stat va discuta astăzi, în şedinţa extraordinară proiectul de lege privind contramăsurile Moscovei la ultimul val de sancţiuni americane şi împotriva măsurilor similare luate de alte ţări. Iniţiativa aparţine tuturor celor patru partide parlamentare şi date fiind implicaţiile politice are în mod cert girul Kremlinului, ceea ce garantează adoptarea ei fără probleme.

Agravarea crizei ruso-americane, atacul cu rachete împotriva Siriei şi desigur, noile sancţiuni ale SUA împotriva Rusiei anunţate pentru astăzi,  de această dată în legătură cu folosirea armelor chimice de către regimul Assad vor determina probabil o variantă mai dură a legii.

Legea nu va avea însă efecte directe, ci va crea cadrul destul de flexibil, afirmă deputaţii care să permită guvernului să aplice contrasancţiunile în forma şi la momentul pe care le va considera oportune.

Între altele, deputaţii propun interzicerea importului de băuturi alcoolice şi tutun, a produselor agroalimentare, interdicţie ce se va adăuga embargoului la o serie de alte asemenea produse impusă în anul 2014, mai important însă din punctul de vedere al Rusiei fiind propunerile de a interzice importul de medicamente, cu excepţia celor care nu sunt fabricate în Rusia şi a produselor soft ce nu au echivalenţi indigeni.

Alte măsuri vizează limitarea perioadei de valablitate a mărcilor comerciale americane şi restricţiile privind activităţile de audit care însă nu vor afecta principalele firme internaţionale care sunt demult naturalizate şi în Rusia.

În ceea ce priveşte SUA, cele mai sensibile pot fi interzicerea exportului de titan din Rusia pe care se bazează producţia avioanelor Boeing, gigantul american exprimându-şi deja îngrijorarea în acest sens, cât şi a motoarelor de rachete RD 180 folosite de SUA pentru lansarea rachetelor grele, inclusiv în scopuri militare.

Trebuie menţionat că volumul schimburilor comerciale între Rusia şi SUA este minor, mult inferior celor dintre Rusia şi UE sau China.

Legea va fi pusă oficial în dezbaterea Dumei de Stat în luna mai. În prezent deputaţii se află în vacanţă şi se vor întâlni după învestirea preşedintelui Putin care va avea loc pe data de 7 mai, când se aşteaptă şi anunţarea noului guvern.


Etichete Consiliul Dumei de StatsanctiuniRusiaAssadSUABoeingRD 180Putin

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live