Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU (sport si muzica) Miercuri, 16 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobrițoiu

12 Ianuarie 2018
Vizualizari: 1045
Comentează add

Costul total al acestui program de achiziţii pentru transportoarele Piranha este de aproximativ 895 de milioane de euro, sumă ce va fi achitată până în 2020.

La MApN s-a semnat acordul pentru achiziţia a 227 de transportoare Pirana V

radu-dobritoiu

Foto: Radu Dobritoiu

 Contractul încheiat astăzi pentru achiziţia transportoarelor blindate Piranha 5 este cea mai mare comandă pe care industria românească de apărare o primeşte după 1990. Reprezintă totodată şi cea mai importantă achiziţie pentru Armata României care avea nevoie de înnoirea parcului de transportoare blindate. Cele mai noi TAB-uri 8x8 aflate în dotarea Forţelor Tesrestre sunt cele de tip Zimbru, tehnologie din anii 80 şi 30 de transportoare Pirana 3, ambele modele depăşite de Piranha 5.

Transportoarele blindate Piranha 5, 8x8, au cel mai înalt nivel de protecţie, similar cu blindatele Striker. Pe această platformă blindată se pot monta arme diferite sau, transportorul poate fi echipat pentru evacuări medicale sau alte misiuni specifice.

După semnarea contractului de achiziţie, primul ministru Mihai Tudose a declarat:

“România va deveni din nou producător de tehnică militară şi tehnică militară de vârf. Eu cred că este un început bun pentru industria românească, pentru industria românească de apărare, Şi mulţumesc şi celor din industria de apărare care au avut răbdare şi nu au distrus acea fabrică, au păstrat-o, pentru a avea astăzi cu ce să ne mândrim că avem ce pune pe masă la un asemenea nivel de colaborare”.

Importanţa achiziţiei a fost subliniată şi de ministrul apărării naţionale Mihai Fifor:

“Este o zi foarte importantă pentru Ministerul Apărării Naţionale, este o zi foarte importantă pentru Guvernul României. Astăzi reuşim să semnăm un contract, zic eu, cu o importanţă majoră nu doar pentru înzestrarea Armatei, ci mai ales pentru industria de apărare românească. Aşa cum Guvernul României s-a angajat, iată, un contract extrem de important care, de altminteri, duce la înzestrarea Armatei, întoarce în industria românească de apărare o sumă consistentă care va putea duce la relansarea unei întreprinderi de tradiţie din domeniul industriei de apărare şi mă refer la Uzina Mecanică Bucureşti”.

Contractul prevede achiziţionarea a 227 de transportoare blindate amfibii Piranha 5 şi  suportului logistic iniţial. 30 de transportoare sunt fabricate în Elveţia. 197 vor fi produse la Uzina Mecanică Bucureşti, şase dintre acestea urmând să fie realizate în România chiar în acest an.

Costul total al acestui program de achiziţii este de aproximativ 895 de milioane de euro, sumă ce va fi achitată până în 2020.


Etichete Piranha Vtransportoare Piranha 5Achizitie Piranha 5Semnare contract achizitie Piranha 5

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live